Прејди на содржината

Фиренциски календар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Фиренцискиот календар се користел во Република Фиренца, во Средновековна Италија.

Во овој систем, денот започнал на зајдисонце и завршил на следното зајдисонце. Повикувањето на настан „два часа во денот“ значело 2 часа по зајдисонцето. Затоа, датумот на Фиренцскиот календар е датиран во сегашниот датумски систем или следниот датум, на пр. 10 август на овој календар е 10 август на Фиренцискиот календар до зајдисонцето, по што 10 август на сегашниот календар е 11 август на фиренцискиот календар до полноќ (0:00 часот), по што датумите се синхронизираат на 11 август на двата календари.

Годината започнувала на 25 март, Благовештението, а не на 1 јануари. Затоа, Фиренцискиот календар, заедно со оние на Пиза и Република Сиена, припаѓале на „stile dell'Annunciazione“ ("стилот на Благовештението"), за разлика од календарите на „stile della Natività“ („стилот на Рождеството“, која ја започнувал годината на Рождеството Господово (Божиќ) на 25 декември, на пример, календарите на Арецо, Асиси и Перуџа, во денешна Италија .

Ова е причината што некои датуми имаат очигледна различност од една година. На пример, датумот на раѓање од 10 март 1552 година во Фиренца се претвора на 10 март 1553 година според сегашните сметања, ставајќи ја настрана горенаведената несовпаѓање во почетокот на денот. Започнувањето на годината на датум различен од 1 јануари бил вообичаен за време на средновековниот период: англиската година исто така започнувала на 25 март, до 1752 година; венецијанската година започнувала на 1 март, до 1522 година; и француската година на Велигден, до 1564 година (види почеток на годината).

Италија била еден од ретките региони што веднаш се сменила од јулијанскиот календар во грегоријанскиот: 4 октомври 1582 година бил проследен со 15 октомври 1582 година, вториот датум бил првиот ден од новиот Грегоријански календар.

Поврзано[уреди | уреди извор]