Симетрија454

Од Википедија — слободната енциклопедија

Симетрија454 (Symmetry454 или Sym454) е предлог календар за реформа на грегоријанскиот календар. Ова е вечен спнчев календар кој ја содржи традиционалната седмица од седум дена, има симетрично еднакви тримесечја, а секој месец започнува со понеделник.

Годишен календар[уреди | уреди извор]

Предложениот календар изгледа вака:

Quarter 1st month 2nd month 3rd month
прво
јануари
пон вто сре чет пет саб нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
 
февруари
пон вто сре чет пет саб нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 35
март
пон вто сре чет пет саб нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
 
второ
април
пон вто сре чет пет саб нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
 
мај
пон вто сре чет пет саб нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 35
јуни
пон вто сре чет пет саб нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
 
трето
јули
пон вто сре чет пет саб нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
 
август
пон вто сре чет пет саб нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 35
септември
пон вто сре чет пет саб нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
 
четврто
октомври
пон вто сре чет пет саб нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
 
ноември
пон вто сре чет пет саб нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 35
декември
пон вто сре чет пет саб нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 35
Последните седум дена од декември, прикажани со сива боја, се интеркаларни денови кои би важеле само во престапна година.

Идејата за месец со 4 или 5 цели седмици не е нова, веќе е предложена во 1970-те години од Крис Кериер и Џозеф Стинберг. Во нивните предлози неделите во тримесечја се распоредени на следниот начин 5 + 4 + 4 недели и 4 + 4 + 5 недели во едно тримесечје, додека Симетрија454 има симетрични 4 + 5 + 4 недели во едно тримесечје, од каде и доаѓа името на овој календар. (Забелешка - нема празно место меѓу „Симетрија“ и „454“.)

Ваквата поделба на тримесечјата се погодни за работа, бидејќи се од помош при фискалното планирање и анализите. Сите месеци имаат цел број на седмици, и ниеден месец никогаш не завршува на сред недела. Секој месец завршува во недела, и практично никогаш не може да се случи петок тринаесетти. Сите празници, родендени и годишници се фиксни.

Правило за престапна година[уреди | уреди извор]

Престапната година паѓа еднаш на секои 6 или 5 години, кога декември се претвора во месец со 5 недели. Престапната година е прикажана со бројки во сива боја во декември. Правилото за престапна година е засновано врз симетричниот циклус од 293 години по 52 престапни години во интервали кои се правилно распоредени:

Годината е престапна само доколку остатокот од ( 52 × година + 146 ) / 293 е помал од 52.

Литература[уреди | уреди извор]

  • "Designs for a new year", in the "Innovators" section of the Toronto Star newspaper, Friday, December 24, 2004, page A3, by reporter Peter Gorrie.
  • "Star Trek Math Inspires Calendar Reform", Discovery Channel, Thursday, December 30, 2004, by Jennifer Viegas, Discovery News.
  • "Time and Again, the Calendar Comes Up Short: Sticklers for Symmetry Lament Imperfections in the 400-Year-Old Gregorian System; Earth's Inconvenient Orbit", The Wall Street Journal, December 31, 2009, by Charles Forelle, The Numbers Guy.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]