Древномакедонски календар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Древномакедонски календар бил календар во употреба во Македонија во I милениум п.н.е. Имал 12 синодски месеци (т.e. 354 дена во годината), на кои им требале престапни месеци за да се придржуваат кон годишните времиња. Во времето кога овој календар се користел во хеленскиот свет, вкупно 7 емболими (престапни месеци) биле додавани на секој 19-годишен метонски циклус. Годината започнувала со месец Октомври.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извор[уреди | уреди извор]