Класификација на Конгресната библиотека

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Класификацијата на Конгресната библиотека (англ. Library of Congress Classification, LCC) — систем на библиотечна класифијација на Конгресната библиотека - државната библиотека на САД. Се користи од највеќето истражувачки и академски библиотеки во САД и неколку други земји како Австралија[1][2] и Тајван.[3] Највеќето јавни библиотеки и помалите академски библиотеки ја користат Дјуиевата децимална класификација (ДДК, т.е. DDC).[4]

Оваа класификација е создадена во 1897 г. од Херберт Патнам, кој ја разработил веднаш пред да стане библиотекар на Конгресот. Патнам ја осмислил класификацијата следејќи ги советите на истакнатиот библиотекар Чарлс Еми Катер и под влијание на Катеровата експанзивна класификација и ДДК. Предвидена е наменски за потребите на прибирањето и подредувањето на материјали во Конгресната библиотека. Ова бил нов систем, замена за дотогашниот „систем на утврдено место“ осмислен од Томас Џеферсон. Со заминувањето на Патнам во 1939, сите класи освен K (Право) и делови од B (Филозофија и Религија) биле добро развиени. Системот трпи критика дека нема солидна теоретска основа; класификацијата е оформена за да им служи на практичните потреби на библиотеката и не ги следи вообичаениот епистемолошки начела.

Иако предметите (темите) се делат во опширни категории, класификацијата во основа има наброителен карактер. Предвидена е да упатува до книгите што ги има библиотеката, а не како класификација на светот во целина.

Системот на класификација на Националната медицинска библиотека (NLM) ги употребува неискористените букви од оваа класификација: W и QSQZ. Некои библиотеки ја користат NLM заедно со LCC, изоставувајќи ја класата R (Медицина) на LCC. Други пак, го претпочитаат распоредот QPQR на LCC, вклучувајќи го заглавието Медицина R.

Системот[уреди | уреди извор]

Книги за програмирање во јазикот Java - поткласа QA.
Буква Предмет
A Општи дела
B Филозофија, Психологија, Религија
C Помошни науки на историјата
D Историја, Општа и Стар Свет
E Историја на Америка
F Локална историја на САД и британска, холандска, француска и Латинска Америка
G Географија. Антропологија. Разонода
H Општествени науки
J Политички науки
K Право
L Образование
M Музика
N Ликовна уметност
P Јазик и книжевност
Q Наука
R Медицина
S Земјоделство
T Технологија
U Воена наука
V Поморска наука
Z Библиографија. Библиотекарство. Извори на информации

Класа A - Општи дела[уреди | уреди извор]

Класа B - Филозофија, Психологија, Религија[уреди | уреди извор]

Класа C - Помошни науки на историјата (општо)[уреди | уреди извор]

Класа D - Светска историја (освен американската историја)[уреди | уреди извор]

Класа E и F - Американска историја[уреди | уреди извор]

Класа F - Локална историја на САД и британска, холандска, француска и Латинска Америка[уреди | уреди извор]

Класа G - Географија, Антропологија, Разонода[уреди | уреди извор]

Класа H - Општествени науки[уреди | уреди извор]

Класа J - Политички науки[уреди | уреди извор]

Класа K - Право[уреди | уреди извор]

 • Поткласа K - Право, воопшто. Споредбено и општоприсутно право. Судска пракса
 • Поткласа KB - Верско право воопшто. Споредбено верско право. Судска пракса
 • Поткласа KBM - Еврејско право
 • Поткласа KBP - Исламско право
 • Поткласа KBR - Историја на канонското право
 • Поткласа KBU - Право на Римокатоличката црква. Света Столица
 • Поткласи KD-KDK - Обединето Кралство и Ирска
 • Поткласа KDZ - Америка. Северна Америка
 • Поткласа KE - Канада
 • Поткласа KF - САД
 • Поткласа KG - Латинска Америка - Мексико и Средна Америка - Западни инди. Карипско подрачје
 • Поткласа KH - Јужна Америка
 • Поткласи KJ-KKZ - Европа
 • Поткласи KL-KWX - Азија и Евроазија, Африка, Тихоокеанско подрачје и Антарктика
 • Поткласа KZ - Меѓународно право

Класа L - Образование[уреди | уреди извор]

 • Поткласа L - Образование (општо)
 • Поткласа LA - Историја на образованието
 • Поткласа LB - Теорија и практика на образованието
 • Поткласа LC - Посебни аспекти на образованието
 • Поткласа LD - Поединечни установи - САД
 • Поткласа LE - Поединечни установи - Америка (освен САД)
 • Поткласа LF - Поединечни установи - Европа
 • Поткласа LG - Поединечни установи - Азија, Африка, Индоокеански острови, Австралија, Нов Зеланд, Тихоокеански острови
 • Поткласа LH - Високообразовни и средношколски списанија и весници
 • Поткласа LJ - Студентски братства и друштва, САД
 • Поткласа LT - Учебници

Класа M - Музика[уреди | уреди извор]

 • Поткласа M - Музика
 • Поткласа ML - Музичка литература
 • Поткласа MT - Настава и изучување

Класа N - Ликовна уметност[уреди | уреди извор]

Класа P - Јазик и книжевност[уреди | уреди извор]

Класа Q - Наука[уреди | уреди извор]

Класа R - Медицина[уреди | уреди извор]

Класа S - Земјоделство[уреди | уреди извор]

Класа T - Технологија[уреди | уреди извор]

Класа U - Воена наука[уреди | уреди извор]

Класа V - Поморска наука[уреди | уреди извор]

Класа Z - Библиографија, Библиотекарство[уреди | уреди извор]

 • Поткласа Z - Книги (општо). Пишување. Палеографија. Книжни дејности. Библиотеки. Библиографија
 • Поткласа ZA - Извори на информации (општо)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Употреба на библиотечниот каталог - Класификација на Конресната библиотека“. Универзитет на Саншајн Коуст, Квинсленд, Австралија. Посетено на 16 март 2011. (англиски)
 2. „Каталогизација на австралиските библиотеки“. Национална библиотека на Австралија. Посетено на 16 март 2011. (англиски)
 3. „Каталог на библиотеката на Државниот универзитет на Тајван“. Државен универзитет на Тајван. 14 март 2011. Посетено на 14 март 2011. (англиски)
 4. „e-Library OPAC - Огранок на SIRSI“. Јавна библиотека на Тајпеј. 14 март 2011. Посетено на 14 март 2011. Користи ДДК за книги на англиски јазик (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]