Технологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Напредок во технолгијата во 20 век им овозможил на луѓето за прв пат да отпатуваат во свемир.

Технологија е широк концепт кој го опфаќа користењето и разбирањето на алатки и вештини од страна на некое суштество и како тоа влијае на неговата спопсобност да ја контролира и да се приспособи на својата природна околина. Технологијата е израз со етимолошки корени од грчките зборови τεχνολογία - τέχνη („занает/вештина“) и λογία („изрека“). Изразот „технологија“ може да ги претставува материјалните предмети кои ги користи човештвото, како што се: машини, алатки и слично, но може да опфаќа и пошироки теми, како: системи, методи на организација и техники. Изразот „технологија“ може да се употребува за општи појави или за одредени области, како на пример: „кострукциска технологија“, „медицинска технологија“, „информатичка технологија“ или „најсовремена технологија“

Технологијата како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Технологија“ - песна на македонската поп-рок група „Bei The Fish“ од 2012 година.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Bei the Fish, At the End of the Sand, PMG Recordings CD 081, 2012.