Историја на Африка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Историјата на Африка започнува со појава на хоминиди, архаични луѓе , пред околу 5,6 до 7,5 милиони години анатомски современи луѓе , во Источна Африка, и продолжува непречено во сегашноста како крпеница од разновидни и политички развиени национални држави. Најраната позната запишана историја се појавила во Кралството Куш , а подоцна и во Стар Египет , Сахел , Магреб и Африкански рог . По опустењето на Сахара, историјата на Северна Африка станала испреплетена со Блискиот Исток и Јужна Европа, додека проширувањето на Банту однесено од денешен Камерун , Западна Африка низ поголемиот дел од потсахарскиот континент во бранови помеѓу околу 1000 пр.н.е. и 0 н.е., создавајќи јазична заедница низ поголемиот дел од централниот и јужниот континент . За време на средниот век , исламот се шири на запад од Арабија до Египет, преминувајќи ги Магреб и Сахел. Некои значајни предколонијални држави и општества во Африка се Ајурската империја, Д'мт , Адал султанат , Варшангали султанат , Кралството Нри , Нок култура , Мали империја , Сонгајската империја, Бенин империја, Ојо империја , Ашанти империја, Гана империја , Кралството Сен, Кралството Санор , Кралството Салоум, Кралството Баол , Кралството Кајор, Кралството Зимбабве , Кралство Конго, Империјата Каабу, Кралството Иле Ифе, Античка Картагина , Нумидија , Моретанија и Акссумитската империја . Во својот врв , пред европскиот колонијализам , се проценува дека Африка имала околу 10.000 различни држави и автономни групи со различни јазици и обичаи Од средината на 7 век , трговијата со арапски робови ги виде арапските муслимани што ги заробија Африканците по примирјето меѓу Калифатот Рашидун и Кралството Макуриа по Втората битка кај Донгола во 652 година. Тие беа транспортирани , заедно со Азијците и Европејците , преку Црвеното Море , Индискиот Океан и пустината Сахара . Од крајот на XV век , Европејците се приклучија на трговијата со робови што вклучуваа триаголна трговија , при што Португалците првично стекнувале робови преку трговиј а, а подоцна и со сила , како дел од трговијата со робови на Атлантикот . Тие превезувале поробени западни , централни и јужни Африканци во странство . Потоа, европската колонизација на Африка брзо се развила во борбата за Африка 1881-1914 . Меѓуто а, по борбите за независност во многу делови на континентот , како и ослабената Европа по Втората светска војна 1939-1945 , се одржа деколонизација низ целиот континент , кулминирајќи во 1960 година во Африка