Прејди на содржината

Генеалогија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Семејното стебло на Луј III, војводата на Виртемберг (влад. 1568-1593 г.)
Семејното стебло на „Ландите“, семејство од 17 век [1]

Генеалогија (од грчки: γενεαλογία genealogia "проучување на семејни дрва") [2] е проучување на семејствата, семејната историја и пронаоѓање на нивните родови. Генеалозите користат усни интервјуа, историски записи, генетска анализа и други записи за да добијат информации за едно семејство и да покажат сродство и потекло на неговите членови. Резултатите често се прикажуваат во семејни стебла или се пишуваат како наративи. Областа на семејна историја е поширока од генеалогијата и не ја опфаќа само лозата, туку и семејна и историја и биографија на заедницата.[3]

Записот за генеалошката работа може да се претстави како „генеалогија“, „семејна историја“ или „ семејно дрво “. Во тесна смисла, „генеалогија“ или „семејно дрво“ ги следи потомците на една личност, додека „семејната историја“ ги следи предците на една личност,[4][5][6] но термините често се користат наизменично.[7] Семејната историја може да вклучува дополнителни биографски информации, семејни традиции и слично.[3]

Потрагата по семејна историја и потекло има тенденција да биде обликувана од неколку мотиви, вклучително и желбата да се издвои место за своето семејство во поголемата историска слика, чувство на одговорност да се зачува минатото за идните генерации и адоволство во точното раскажување приказни.[8] Генеалошкото истражување исто така се изведува за научни или форензички цели.

Генеалозите понекогаш се специјализираат за одредена група, на пример, шкотски клан ; одредено презиме, како на пример во студија со едно име ; мала заедница, на пример, едно село или парохија, како на пример едно место ; или одредена, честопати позната личност.

Генеалози и семејни историчари честопати се приклучуваат на друштва за семејна историја, каде што почетниците можат да учат од поискусните истражувачи. Таквите општества генерално служат за одредена географска област. Нивните членови, исто така, можат да ги индексираат записите за да ги направат подостапни или да се вклучат во застапување и други напори за зачувување на јавните записи и гробишта. Некои училишта ги ангажираат учениците во такви проекти како средство за зајакнување на лекциите во врска со имиграцијата и историјата.[9] Други придобивки вклучуваат семејна медицинска историја за семејства со сериозни медицински состојби кои се наследни.

Термините „генеалогија“ и „семејна историја“ често се користат синонимно, но некои ентитети нудат мала разлика во дефиницијата. Генеалогијата може да се дефинира како „воспоставување педигре со вадење докази, од валидни извори, за тоа како една генерација е поврзана со следната“ и семејна историја како „биографска студија за генеалошки докажано семејство и заедницата и земјата во која живееле “.[10]

Потрагата по семејна историја може да има повеќе мотиви, вклучително и желбата да се изгради место за своето семејство во поголемата историска слика, чувството на одговорност да се зачува минатото за идните генерации. Собирањето, систематизирањето и поврзувањето на семејните врски лежи во основата на создавањето на семјното стебло.[11]

 1. „Généalogie de la famille de Landas“. lib.ugent.be. Посетено на 2020-08-27.
 2. „genealogy“. www.etymonline.com. Online Etymological Dictionary. Архивирано од изворникот на 1 May 2019. Посетено на 19 March 2016. from Greek genealogia "the making of a pedigree," from genea "generation, descent" ... + -logia (see -logy)... Meaning "study of family trees" is from 1768.
 3. 3,0 3,1 „Genealogy or Family History? What's the Difference?“. Society of Genealogists. Архивирано од изворникот на 5 July 2013. Посетено на 10 Aug 2013.
 4. „Family tree“. Merriam-Webster Dictionary.
 5. „Genealogy“. Merriam-Webster Dictionary.
 6. „Family history“. Merriam-Webster Dictionary.
 7. „Interested in Family History? Are Genealogy and Family History different?“. National Genealogical Society. Архивирано од изворникот на 22 June 2019. Посетено на 12 July 2019.
 8. Ronald Bishop, "In the Grand Scheme of Things: An Exploration of the Meaning of Genealogical Research," Journal of Popular Culture 2008 41(3): 393–412.
 9. „Teacher's guide for PBS Ancestors series“. BYU. Архивирано од изворникот на 2006-10-06. Посетено на 2006-09-05.
 10. „Genealogy or Family History? What's the Difference?“. Society of Genealogists. Архивирано од изворникот на 5 July 2013. Посетено на 10 Aug 2013."Genealogy or Family History? What's the Difference?". Society of Genealogists. Archived from the original on 5 July 2013. Retrieved 10 Aug 2013.
 11. „генеалогија“. Посетено на 2021-09-30.