Поморски погон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Поморски погон е придвижувач на пловило по или во вода. Методи на ваквото придвижување се: пропелер, воден млаз, лопатесто тркало едра, скелиња, лопатки, весла и експериментално — магнетохидродинамички погон. Погоните можат да бидат најразлични. Сите тие применуваат момент на сила врз масата или течноста, што предизвикува сила на бродот.

  1. пренасочување Шаблон:Воден сообраќај-никулец