Историја на Португалија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дел од темата Португалија

Историја на Португалија

Coat of arms of Portugal.svg
Античка историја

Рана историја
Римска империја
Втора пунска војна
Хиспанија
Визиготско кралство
ел-Андалуз
Реконквиста

Среден век

Прва португалска држава
Кралство Галиција и Португалија
Втора португалска држава

Кралство Португалија

Големите географски откритија
Португалска империја
Иберска унија

Модерна историја

Прва португалска република
Estado Novo (New State)
Трета португалска република
Carnation Revolution
Португалија

Портал:Португалија

Името „Португалија“ само по себе открива делови рани од историјата на оваа земја - таа потекнува од римското име Portus Cale, можна мешавина на грчко и латинско име кое значи "Убаво пристаниште". Просторот на денешна Португалија во текот на историјата бил населуван од страна на многу народи ицивилизации, како Ибери, Келти, Фенекијци, Картагинци, Грци, Германи и Маври.

Португал е името за една од најстарите европски нации. Португалија во текот на 15 век и 16 век успеала да го прошири своето влијание. Славни личности од тие векови се: Фернандо Магелан кој го опколил светот, Бартоломео Дијас кој достигнал до ’Ртот на Добрата Надеж и источниот крај на Африка, Васко де Гама и др. Крајот на 16 век, Португалија за првпат во историјата ја изгубила независноста, и тоа под власт на Шпанија преку кое почнало пропаѓање на Португалија како велесила.

Португалија продолжила да ја губи својата политичка и економска сила поради неколку причини, пред сè Лисабонскиот земјотрес од 1755 година, подемот на Наполеон Бонапарт, стекнување на независност на Бразил во 1822 година и граганската војна помеѓу либералите и апсолутистите. Во 1910 година била укината монархијата. Во 1975 година Протугалија дала независност на своите преостанати колонии.

Португалија е една од основачите на НАТО алијансата, а од 1986 година е земја-членка на ЕУ.