Историја на Молдавија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дел од темата Молдавија

Историја на Молдавија

Coat of arms of Moldova.svg
Античка историја

Рана историја
Дакија
Бастарнија
Римска Дакија

Среден век

Романци
Улики
Бродници
Златна Орда
Букурешки договор
Молдавска Демократска република

Модерна Молдавија

Бесарабија
Руска власт
Молдавска ССР
Независност
Република Молдавија
Војна во Приднестровие

Портал:Молдавија

Рана историја на Молдавија[уреди | уреди извор]

Дакија[уреди | уреди извор]

Територијата на денешна Молдавија низ раната историја била на неколкупати населувана од страна на најразлични племиња како Даките, Гетите и голем број на индоевропски племиња. Во 106 година Дакија била заземена од страна на римскиот цар Трајан.

Руска Империја[уреди | уреди извор]

Унијата со Романија[уреди | уреди извор]

Советската ера[уреди | уреди извор]

Молдавската советска социалистичка република (Молдавска ССР, МССР) била една од републиките на СССР (2 август 1940 - 27 август 1991).

Независност[уреди | уреди извор]

Најнова историја[уреди | уреди извор]