Историја на Монако

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Дел од серијалот за Монако

Историја на Монако

Coat of arms of Monaco.svg
Античка историја

Рана историја
Лигури
Грчка колонизација
Римска империја

Среден век

Династија Грималди

Модерен Монако

Монако

Портал:Монако

Името на денешното кнежество Монако произлегува уште од грчкото доселување на овие простори во околу 1000 п.н.е. Во чест на Хераклес бил изграден храм кој по кој покасно оваа област била наречена Монако. На просториите на денешен Монако живееле многу народи, земјата била на неколку пати освојувана од најразлични императори и владетели. Во 43 п.н.е. Гај Јулиј Цезар Монако го вклучил во составот на Римската империја. Значајна улога во историјата на Монако одиграла династијата Грималди која владеела од 1295 до 1509 година, кога Монако паднал под француска власт. По падот на Француската империја, Монако повторно бил вратен на династијата. Покасно, по Виенскиот конгрес Монако бил под управа на Италија, а покасно повторно вратен на Франција.