Историја на Латвија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Историја на Летонија)
Дел од темата Латвија

Историја на Латвија

Coat of arms of Latvia.svg
Античка историја

Рана историја
Германска власт

Среден век

Ливонска војна
Ливонско војводство
Шведска власт
Руска власт

Модерна Летонија

Прва светска војна
Втора светска војна
Советска власт
Летонија

Портал:Летонија

Територијата на денешна Летонија во минатото билс позната и како Ливонија. Во 13 век, овие територии паднале под влијание на германскиот рицарски орден Браќа на мечот. Во XVIII век и XIX век била завладеана од страна на Руската Империја. По Првата светска војна, Летонија ја објвила својата независност на 18 ноември 1918 година. На 17 јуни, територијата и била анексирана од страна на СССР, и таа како таква се нарекувала Латвиска ССР. На 21 август 1991 година Летонија ја објавила својата независност. Во 2004 година станала членка на НАТО и ЕУ.