Историја на Луксембург

Од Википедија — слободната енциклопедија
Војводство Луксембург
Војводство Луксембург

За првпат Луксембург се појавува на географските карти во 963 година и една од неговите најзначајни одлики е трилингвизмот. Луксембург од крајот на 19 век станува земја на имигранти - поради големата потреба од работна рака која се бележи во рударската индустрија, Луксембург во последните децении бележи длабоки структурални и општествени промени кои направија оваа држава да стане вистински бизнис-центар на меѓународно ниво.

Хронологија[уреди | уреди извор]