Историја на Литванија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дел од темата Литванија

Историја на Литванија

Coat of Arms of Lithuania.svg
Античка историја

Рана историја
Големо Литванско Кнежевство
Христијанизација

Среден век

Полско-литванската Државна Заедница
Руска власт

Модерна Литванија

Прва светска војна
Независна Литванија
Втора светска војна
Литванска ССР
Литванија

Портал:Литванија

Во 16 век, Литванија била една од најбогатите и најмоќните земји во Европа. На 3 мај 1791, Полско-литванската Државна Заедница го ратификувала првиот современ устав во Европа. Набргу потоа, Литванија престанува да постои 123 години, поради тоа што е разделена меѓу нејзините соседи Русија, Австрија и Прусија.

Литванија повторно се изборува за независност во 1918 година. Во 1988, на првите делумно слободни избори во Литванија по Втора светска војна, победува Движењето за Саjyдиc (Sąjūdis), а поразени се литовските комунистички владетели.

Во 2003 година бил подпишан договор за присоединување на Литванија кон ЕУ. Така од 1 мај 2004 година, Литванија станала членка на ЕУ и НАТО.