Историја на Исланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дел од темата Исланд

Историја на Исланд

Античка историја

Рана историја
Христијанизација

Среден век

Sturlungar период
Независност

Модерен Исланд

Рибарска војна
Прва светска војна
Втора светска војна
Исланд

Портал:Исланд

Првите народи кои го населиле островот Исланд биле Норвежаните во 9 век. Веќе во 930 бил организиран првиот парламент (Алтинг), најстар во континуитет на светот. Во 14 век земјата паднала под власт на Данска, која дури во 1918 година му ја признала на Исланд независноста, иако формално сè уште под данската круна. Во 1944 година била прогласена Република. За време на Втората светска војна, САД и Велика Британија ја окупирале земјата, иако Исланд уште од почетокот бил на страната на сојузниците. Во 1956 г. Исланд побарал од САД да ги евакуираат своите трупи. Откако во 1972 година Исланд ја проширил зоната на територијалните води од 5,5 на 370 km, избувна „рибарска војна“ со Велика Британија, која завршила во 1976, по признавањето на Лондон на новите граници.

Погледни[уреди | уреди извор]