Антологија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Антологија е збирка на одбрани книжевни дела од различни автори. Може да биде збирка на поеми, кратки раскази, драмски текстови, песни или извадоци.

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

Корените на зборот се во грчкиот јазик, каде што зборот ανθoς (anthos) значи „цвет“ и λεγιεν (legien) што значи „избира“. На грчки поимот ἀνθολογία (anthologia) значи „збирка на цвеќиња“ и се однесува на една од првите антологии кои ни се познати - „Венец“, направена од грчкиот поет Мелеагар од Гадара, познат и како автор на епиграмот. Во неа тој собрал песни од раните грчки поети. Оваа збирка го оформи јадрото на она што подоцна стана познато како Грчка антологија

Во медиумите[уреди | уреди извор]

Поимот исто така се користи и во телевизиските програми, филмови, стрипови, видео игри и други слични медиуми кои се состојат од голем број на различни приказни.