Историја на Ромите

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ромите се индо-арјанска етничка група, кои живеат главно во Европа. Тие потекнуваат од северозападните региони на индискиот потконтинент [1][2][3] и некаде помеѓу VI и XI век заминуваат да работат на блискоисточните терени по своја волја или како робови. На мал број на номадски групи, со конфликти им било забрането нивно враќање во потконтинентот и тие се преселиле на запад, на крајот се доселиле во Европа, Турција и Северна Африка преку Иран.[4]

Потекло[уреди | уреди извор]

Првичното доаѓање на Ромите пред Берн во 15 век, опишано од хроничарот како getoufte heiden „крстени незнабошци“ и нацртани како носат сараценска облека и оружје (Spiezer Schilling, стр. 749).

Ромите биле опишани од Дајана Муир Апелбаум како уникатни меѓу народите затоа што никогаш не се идентификувале себеси со територија; тие немаат традиција од антиката и далечна татковина од која се преселиле нивните предци, ниту пак тврдат дека имаат право на национален суверенитет во која било од земјите во кои живеат. Наместо тоа, ромскиот идентитет е поврзан со идеалот за слобода изразен, делумно, во немање врски со татковина.[5] Отсуството на приказни за традиционално потекло и пишана историја значело дека потеклото и раната историја на Ромите долго време била енигма.[6]

Една теорија сугерира дека името потекнува од формата ḍōmba - „човек со ниска каста што живее od пеење и музика“, потврдена во класичен санскрит.[7] Многумина исто така веруваат дека Циганите се потомци на Далит заради зборот zingaro (ατσίγγανος) (недопирлив) што се користел за да се назначат Циганите во Грција. Алтернативно гледиште е дека предците на Ромите биле дел од војската во Северна Индија. Кога имало инвазии од страна на султанот Махмуд од Газни и овие војници биле поразени, тие биле преместени на запад со нивните семејства во Византиското Царство помеѓу 1000 и 1030 година.[8]

Генетскиот доказ идентификувал индиско потекло за Ромите.[9][10] Генетските докази ги поврзуваат ромскиот народ со потомците на групите кои емигрирале од Јужна Азија кон Средна Азија за време на средновековниот период.

Рани записи[уреди | уреди извор]

Многу антички историчари споменуваат племе со името Sigynnae (Цигани) на разни места во Европа. Раните записи за обиколни популации од Индија започнува уште во Сасанидскиот период. Доналд Кенрик го забележува првото регистрирано присуство на Зот во Багдад во 420 година од н.е., Канеикин во 834 година.[11]

Современите научници сугерираат едно од првите пишани упатувања на римјаните, под терминот „ Atsingani “, (потекнувано од грчки ἀτσίγγανοι - atsinganoi ), кое датира од византиската ера за време на глад во 9 век. Како и да е, Ацинганите биле маникејска секта која исчезнала од хрониките во 11 век. „Atsinganoi“ се користело за гатачи на среќа, вентрилоквисти и волшебници кои го посетиле императорот Константин IX во 1054 година.[12]

Пристигнување во Европа[уреди | уреди извор]

Миграцијата на Ромите преку Блискиот Исток и Северна Африка во Европа. Клучот го покажува векот на пристигнување во таа област, на пр С.XII е XII век

Во 1323 година, Симон Симеонис, ирски франциски фрејк, ги опишал луѓето по изглед како „атсинганите“ на Крит : Ние, исто така, видовме и надвор од овој град [ Кандија ] племе на луѓе, кои почитуваат грчки обреди и тврдат дека се од расата на Каин. Овие луѓе ретко или никогаш не застануваат на едно место повеќе од триесет дена, но секогаш, како да е проколнат од Бога, се номади и истерувани. По триесеттиот ден тие се шетаат од поле до поле со мали, триаголни, црни и ниски шатори, како оние на Арапите, и од пештера до пештера, затоа што местото населено со нив по период од триесет дена станува толку полн со штетници и други нечистотии што е невозможно да се живее во нивното соседство. [13]

До XIV век, Римјаните дошле до Балканот и Бохемија; до XV век, Германија, Франција, Италија, Шпанија и Португалија ; и до XVI век, Русија, Данска, Шкотска и Шведска.[11] (иако ДНК доказите од скелетите од средината на XI век во Норвич сугерираат дека барем неколку лица можеби пристигнале порано, заради поробувањето на Ромите од Викинзите од источниот Медитеран или врски со Варангијците [14] ).

Нивната рана историја покажува мешан прием. Иако во 1385 година е регистрирана првата запишана трансакција за ромски роб во Валакија, им било издадено безбедно пренесување од Сигизмунд на Светото Римско Царство во 1417 година.[11] На Ромите биле протерани од регионот Мајсен во Германија во 1416 година, Луцерн во 1471 година, Милан во 1493 година, Франција во 1504 година, Арагон во 1512 година, Шведска во 1525 година, Англија во 1530 година и Данска во 1536 година. Во 1510 година, во Швајцарија било наредено секој Ром кој ќе биде пронајден да биде убиен, слични правила биле утврдени во Англија во 1554 година, Данска во 1589 година и Шведска во 1637 година, додека Португалија започнала со депортација на Романци во нејзините колонии во 1538 година.

Во Валакија, Трансилванија и Молдавија, Романците биле робувани пет века, сè до аболицијата во средината на XIX век.

Кон крајот на XIX век, ромската култура инспирирала кај своите соседи многу уметнички дела. Меѓу најзначајните дела се Кармен и Ла Ви де Боем.[15]

Ромски национализам[уреди | уреди извор]

Постои мало ромско националистичко движење.

Првиот Светски ромски конгрес бил организиран во 1971 година во близина на Лондон, делумно финансиран од Светскиот совет на црквите и Владата на Индија. На него учествувале претставници од Индија и 20 други земји. На конгресот, зелено-синото знаме од конференцијата во 1933 година, украсено со црвената чакра, било потврдено како национален амблем на римскиот народ, а била усвоена и химната, „Џелем, џелем“.

Меѓународната ромска унија официјално била формирана во 1977 година, а во 1990 година, четвртиот Светски конгрес го прогласил 8 април за Меѓународен ден на Ромите, ден за славење на ромската култура и подигнување на свеста за проблемите со кои се соочува ромската заедница.

Петтиот Светски конгрес на Ромите во 2000 година издал официјална декларација на ромската нетериторијална нација.

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Kenrick, Donald (2007). Historical Dictionary of the Gypsies (Romanies) (PDF) (2. изд.). Scarecrow Press. стр. xxxvii-xxxviii. Архивирано од изворникот (PDF) на 3 март 2012. Посетено на 3 февруари 2015.
 2. Kenrick, Donald (2007). Historical Dictionary of the Gypsies (Romanies) (2. изд.). Scarecrow Press. стр. 189.
 3. Stephanie Pappas (6 December 2012). „Origin of the Romani People Pinned Down“. LiveScience.com. Посетено на 24 December 2014.
 4. Kenrick, Donald (2007). Historical Dictionary of the Gypsies (Romanies) (2. изд.). Scarecrow Press. стр. 126.
 5. Appelbaum, Diana, "The Rootless Roma", The American Interest
 6. Fraser, Angus (1995). Gypsies (Peoples of Europe) (2. изд.). Blackwell, Oxford. ISBN 978-0-631-19605-1.
 7. Cf. Ralph L. Turner, A comparative dictionary of the Indo-Aryan languages, p. 314. London: Oxford University Press, 1962-6.
 8. Ian Hancock. „On Romani Origins and Identity“. RADOC. Архивирано од изворникот на 2013-03-02. Посетено на 24 December 2014.
 9. Isabel Mendizabal and 21 others, "Reconstructing the Population History of European Romani from Genome-wide Data", Current Biology, Available online 6 December 2012, accessed 12 December 2012
 10. "Genomic Study Traces Roma to Northern India", New York Times, 11 December 2012. Findings recently reported also in Current Biology.
 11. 11,0 11,1 11,2 Kenrick, Donald (2007). Historical Dictionary of the Gypsies (Romanies) (2. изд.). Scarecrow Press.
 12. Jeetan Sareen (2002–2003). „The Lost Tribes of India“. Kuviyam Canada Inc. Архивирано од изворникот на 1 November 2006.
 13. „The Journey of Symon Semeonis from Ireland to the Holy Land“. celt.ucc.ie.
 14. Pitts, M. (2006) DNA Surprise: Romani in England 440 years too early. British Archaeology 89 (July/August): 9
 15. Norman Davies (1997). „Christendom in crisis“. Europe: A History (2. изд.). Random House. стр. 387–388. ISBN 978-1-4070-9179-2. Посетено на 16 December 2014.

Наводи[уреди | уреди извор]

 • "We Are the Romani People" by Ian Hancock, Publisher : University Of Hertfordshire Press
 • " Danger! Educated Gypsy: Selected Essays" by Ian Hancock
 • Turner, Ralph (1926) "The Position of Romani in Indo-Aryan." In: Journal of the Gypsy Lore Society 3rd Ser. 5/4, pp. 145–188.
 • Hancock, Ian (1987) The pariah syndrome: an account of gypsy slavery and persecution. Ann Arbor: Karoma Publishers.
 • Kenrick, Donald (1993) From India to the Mediterranean: the migration of the Gypsies. Paris: Gypsy Research Centre (University René Descartes).
 • Fonseca, Isabel (1996) Bury me standing: the Gypsies and their journey New York: Vintage Books.
 • Burleigh, Michael (1996) "Confronting the Nazi past: new debates on modern German history.London: Collins & Brown.
 • Lewy, Guenter (2000) "The Nazi persecution of the Gypsies." New York: Oxford University Press.
 • Marushiakova, Elena & Popov, Vesselin (2001) Gypsies in the Ottoman Empire. Hatfield: University of Hertfordshire Press.
 • Guy, Will (2001) Between past and future: the Roma of Central and Eastern Europe. Hatfield, Hertfordshire, UK: University of Hertfordshire Press.
 • Kolev, Deyan (2004) Shaping modern identities: social and ethnic changes in Gypsy community in Bulgaria during the Communist period. Budapest: CEU Press.
 • Thakur Harish K., "Theories of Roma Origins and the Bengal Linkage: A Study in the Millenium Long Efflux", Man in India, Vol 91, No. 3-4, July- December 2011.
 • Thakur, Harish (2008) "Silent Flows Danube, New Delhi." Radha Publications.
 • Ramanush, Nicolas (2009) "Behind the invisible wall, beliefs, traditions and Gypsy activism". Nicolas Ramanush Editor.
 • Radenez, Julien (2014) "Recherches sur l'histoire des Tsiganes" http://www.youscribe.com/catalogue/tous/savoirs/recherches-sur-l-histoire-des-tsiganes-2754759

Надворешни врски[уреди | уреди извор]