Инженерство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Слетувачот InSight со сончеви панели распореден во соба за чистење

Инженерство или техника претставува примена на наука за постигнување на потребите на човештвото. Ова се остварува низ општо знаење, математика и практично искуство применети во дизајнот на корисни предмети или процеси. Професионалните практичари на инженеринг се наречени инженери.