Христијанска деноминација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дел од темата
Христијанство

Христијански крст

Историја на христијанството
Исус од Назарет
Раѓање · Крстење
Распнување· Воскреснување
Велигден

Рано христијанство
Апостолите
Милански едикт · Екуменски совет

Среден век
Голем раскол
Крстоносни војни
Реформација

Свето Тројство
Господ-Отецот
Христос-Синот
Светиот Дух

Христијанска теологија
Црква
Христијанско богослужение
Божествена благодат · Спасение
Проповед на планината
Десет Божји заповеди

Библијата
Стар завет
Нов завет
Апокрифи

Христијански звања

Католицизам
Римокатолицизам · Англикализам
Независни· Стар католизам

Источно христијанство
Православие · Древноисточни цркви
Асирска црква на Истокот

Протестантство
Лутеранство · Калвинизам · Методизам
Анабаптизам · Баптизам · Адвентизам
Евангелизам · Свето движење
Пентекостализам

Антитринитаризам
Јеховини сведоци
Движење за подоцнежните светци
Унитаријанство
Христоделфијани
Единствен пентекостализам

Несторијанска црква од 6 век, Свети Јован Арап, во асирското село Андач

Христијански деноминации — посебни и одвоени верски заедници во рамките на христијанството. Иако го делат истото име и верување, христијаните се структурно поделени во одделни и различни традиции и црковни заедници.

Поделбите и особеностите помеѓу одделните деноминации се дефинирани со црковната доктрина и авторитет. Прашања што создаваат неединство се на пр. Христовата природа, апостолското наследство и папскиот примат.

Најголемата деноминација е католицизмот, следи протестантизмот, а ним им се придружува и англиканизмот, кои заедно преовладуваат на Запад. На Исток, преовладуваат православието и монофизитизмот.

Христијаните имаат различни ставови за Црквата, заедницата на верниците, востановена од Исус Христос преку апостолите. Но, без оглед на разликите во теологијата и науката, тие главно меѓу себе се сметаат за христијани и членови на една заедничка христијанска црква .

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]