Африканс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Африканс
Afrikaans
Изговор африкаанс
Застапен во ЈАР, Намибија
Подрачје Африка
Говорници 6,44 милиони (како мајчин)  
Јазично семејство
Писмо африканска азбука
Статус
Службен во ЈАР, Намибија
Регулативен орган Јазична комисија за Африканс
Јазични кодови
ISO 639-1 af
ISO 639-2 afr
ISO 639-3 afr
{{{mapalt}}}
Регионите обоени со темносина боја ги претставуваат регионите каде се сконцентрирани говорниците на африканс

Африканс (изворно: Afrikaans) е индоевропски јазик, настанат од холандскиот јазик и класифициран како долнофранконско германски јазик. Јазикот воглавно се зборува во ЈАР и Намибија но има говорници и во Боцвана, Ангола, Свазиленд, Зимбабве, Лесото, Замбија, Аргентина и Нов Зеланд. Миграцијата на работната сила можеби има околу 100.000 зборувачи на африканс во Обединетото Кралство. Јазикот е мнозинство во една тертина од западна ЈАР но исто така мнозински јазик во јужна Намибија. Јазикот настанал во 17 век од холандски јазик и бил познат и како африкански холандски јазик. Бил сметан за дијалект се до 19 век кога почнал да се признава како посебен јазик и постигнал еднаков статус со холандски јазик и англиски јазик во рамките на ЈАР. Африканс и холандски јазик се многу слични речиси идентични.


Фонетика[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Фонетика на африканс.

Гласовите на африканс се:

буква МФА забелешки
a ʌ, a
aa ɑː
aai
au, ow ou
b b, p на крај од збор се изговара п
ch x
c s, k секаде е к освен пред 'e', 'i', или 'y'
d d, t на крај од збор се изговара т
dj c
e ɛ, iˑe, ə, æ
ê ɛː, æ
ee iˑe
eeu iːu
ei, ey, y əi
eu øː
f f
g x, g, ç
gh g, k на крај од збор се изговара к
h ɦ
i i, ə
ie i
ieu iu
j j
k k
l l
m m
n n, ŋ пред k или g се изговара како ŋ
ng ŋ
ns n е тивка а предходната самогласка е назализирана
o ɒ, uˑo
oe u
oei uiː
oi, oy oj
oo uˑo
ooi ɔiː
p p
q k
r ɾ
s s
sj ʃ
t t
tj , kj
u ɵ, y
uu y
û œː
ui, uy œy
v f
w v, w
x ks
z z