Прејди на содржината

Западногермански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Западногермански
Географска
распространетост:
Изворно помеѓу реката Рајна, Алпите, реката Елба и Северното Море. Денес ширум светот.
Класификација:индоевропски
Гранки:
ISO 639-5:gmw

Распределеноста на германските јазици во Европа

Северногермански јазици

Западногермански јазици

Со точки се обележани подрачјата кајшто населението е повеќејазично.

Во групата на западногермански јазици спаѓаат јазиците што се зборуваат на територијата на западна Европа, особено во Германија, Белгија, Холандија, Британските Острови и островите покрај бреговите на овие држави. Во оваа група спаѓаат јазиците:

† = мртов јазик

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Предлошка:Западногермански јазици