Ахтерхучки дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија


Ахтерхучки  
Изговор: ахтерхукс
Зборуван во: Холандија 
Регион: Европа
Вкупно говорници:
Јазично семејство: индоевропски
 Германски
  Западногермански
   Долносаксонски
    Ахтерхучки
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=act act

Ахтерхучкиот (холандски: Achterhoeks) е дијалект на холандскиот долносаксонски јазик. Се зборува во областа Ахтерхук во источна Холандија.