Дански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дански
dansk
Изговорданск
Застапен воДанска, Фарски Острови, Гренланд, Исланд, Германија (Јужен Шлезвиг)
ГоворнициОколу 6 милиони  
Јазично семејство
Индоевропско
ПисмоДанска латиница
Статус
Службен воДанска Данска
Гренланд Гренланд
Фарски Острови Фарски Острови
Европска Унија Европска Унија
Нордиски Совет
Регулативен органDansk Sprognævn (Дански јазичен одбор)
Јазични кодови
ISO 639-1da
ISO 639-2dan
ISO 639-3dan
Дански јазик
Писмо латиница
Пример Прв член од „Декларацијата за човекови права“
Текст Alle mennesker er født frie og lige i værdighed og rettigheder. De er udstyret med fornuft og samvittighed, og de bør handle mod hverandre i en broderskabets ånd.
Македонски Сите чoвeчки суштeствa се рaѓaaт слoбодни и eднакви по достoинство и прaвa. Tиe се oбдарeни сo рaзум и сoвeст и трeбa да се однесувaaт eдeн кон друг во дуxoт на oпштo чoвeчкaтa припaднoст.
Портал: Јазици

Дански јазик — еден од северните германски јазици (или скандинавски јазици), подгрупа на германската гранка на индоевропските јазици. Го зборуваат околу 6 милиони луѓе, главно во Данска, а го зборуваат и 50.000 Данци во северните делови на Шлезвиг-Холштајн во Германија, кадешто има статус на малцински јазик. Данскиот јазик е исто така службен јазик и задолжителен училиштен предмет во данските територии на Гренланд и Фарските Острови, коишто сега имаат ограничена самостојност. Во Исланд и Фарските Острови, данскиот, покрај англискиот, е задолжителен странски јазик во училиштата. Во Северна и Јужна Америка, постојат данско-јазични заедници во Аргентина, САД и Канада.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]