Арборикултура

Од Википедија — слободната енциклопедија

Арборикултура е селекцијата, садењето и негата на поединечни дрва, и изучувањето на нивниот раст и реакција на културните обичаи и животната околина.

Дејности на арборикултура

Науката се изучува со цел за одгледување на дрва, обично во градина или урбана средина, за нивното здравје и долговечност, отпорност од штетници и патогени, справување со ризици, максимален доход од вложувања и од орнаментални и естетки причини. Заради ова, оваа наука се разликува од шумарството, кое се занимава со комерцијално производство и исползување на дрво и други шумски производи од насади и шуми. Арборикултурата има слична врска со шумарството како што градинарството има со земјоделството.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Arboristsite.com - Онлајн форум за арбористи. Се дискутираат најразлични теми во врска со дрвата. (англиски)