Хирургија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кардиоторакален хирург врши замена на митралниот залисток.

Хирургија (од грчки: χειρουργικήcheirourgikē, преку латински: chirurgiae, со значење „рачна работа“) е медицинска специјалност која употребува рачни и инструментални техники на пациент за истражување и/или лечење на патолошка состојба како болест или повреда, да помогне да се подобри некоја телесна функција или изглед, а понекогаш и за други причини. Актот на вршење на хирургија се нарекува хируршка процедура, операција или едноставно хирургија. Во овој контекст, глаголот оперира означува изведување на хирургија. Придавката хируршки означува припадност на хирургијата, како на пр. хируршки инструменти. Пациентот или субјектот на кој се врши операцијата може да биде лице или животно. Хирург е лице кое извршува операции на пациенти. Луѓето опишани како хирурзи се обични лекари, но терминот исто така се употребува и на забари и ветеринари. Хирургијата може да трае од минути до часови, но обично не е периодична или дологотрајна форма на лекување.