Онкологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Онкологија е гранка на медицината која се занимава со превенција, дијагноза и третман на рак. Медицински професионалец кој практикува онкологија е онколог.[1] Етимолошкото потекло на името е грчкиот збор ὄγκος (ónkos), што значи "тумор", "волумен" или "маса" и зборот λόγος (логос), што значи "студија".[2]

Преживувањето на ракот е подобрено поради три главни компоненти, вклучувајќи подобрени превентивни напори за намалување на изложеноста на факторите на ризик (на пример, пушење и консумација на алкохол),[3]подобрен скрининг на неколку видови на рак (што овозможува претходна дијагноза) ,[4] и подобрувања во третманот.[5][6]

Видови на рак често се управува преку дискусија на мулти-дисциплинарен конференции за рак,[7]каде што се среќаваат медицински онколози, хируршки онколози, радиотерапии, патолози, радиолози и органски специфични онколози за да го најдат најдобриот можен менаџмент за индивидуален пациент со оглед на физичките, психолошкиот, емоционалниот и финансискиот статус на пациентот. Многу е важно онколозите да бидат ажурирани во однос на најновите достигнувања во онкологијата, бидејќи промените во управувањето со ракот се доста чести. Сите подобни пациенти кај кои напредува ракот, и за кои не се достапни стандардни опции за третман на нега, треба да се запишат во клиничко испитување..[се бара извор]

Ризик фактори[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Maureen McCutcheon. Where Have My Eyebrows Gone?. Cengage Learning, 2001.
  2. Types of Oncologists, American Society of Clinical Oncology (ASCO).
  3. Stein, C. J.; Colditz, G. A. (26 јануари 2004 г). Modifiable risk factors for cancer. „British Journal of Cancer“ том  90 (2): 299–303. doi:10.1038/sj.bjc.6601509. ISSN 0007-0920. PMID 14735167. 
  4. Hristova, L.; Hakama, M. (1 јануари 1997 г). Effect of screening for cancer in the Nordic countries on deaths, cost and quality of life up to the year 2017. „Acta Oncologica“ том  36 Suppl 9: 1–60. ISSN 0284-186X. PMID 9143316. 
  5. Forbes, J. F. (1 август 1982 г). Multimodality treatment of cancer. „The Australian and New Zealand Journal of Surgery“ том  52 (4): 341–346. doi:10.1111/j.1445-2197.1982.tb06005.x. ISSN 0004-8682. PMID 6956307. 
  6. Bristow, Robert E.; Chang, Jenny; Ziogas, Argyrios; Campos, Belinda; Chavez, Leo R.; Anton-Culver, Hoda (1 мај 2015 г). Impact of National Cancer Institute Comprehensive Cancer Centers on ovarian cancer treatment and survival. „Journal of the American College of Surgeons“ том  220 (5): 940–950. doi:10.1016/j.jamcollsurg.2015.01.056. ISSN 1879-1190. PMID 25840536. 
  7. Croke, J.M.; El-Sayed, S. (1 август 2012 г). Multidisciplinary management of cancer patients: chasing a shadow or real value? An overview of the literature. „Current Oncology“ том  19 (4): e232-e238. doi:10.3747/co.19.944. ISSN 1198-0052. PMID 22876151.