Македонски ора

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Сценска изведба на народното оро Потрчано.

Македонските народни ора се традиционални танци кои се неопходно важни во македонскиот фолклор и музичка традиција. Тесно се поврзани со народните ора од соседните држави, имено, Грција, Бугарија, Србија и Албанија, но поради музичкиот мелос, добиваат ендемски карактеристики конкретно на регионот Македонија. На територијата на Република Македонија, пак, зависно од стилот, кореографијата и обичаите поврзани со нив, македонските ора се делат во пет регионални групи: Северни ора, Источни ора, Западни ора, Јужни ора и Југозападни ора.

Особености[уреди | уреди извор]

Според содржината и кореографијата, македонските народни игри, песни и музика можат да бидат обредни и световни. Од обредните игри ќе ги наброиме: додолските, лазарските, коледарските, русалиските и други. Во световните игри спаѓаат тие што се поврзани со животот и работата на нашиот народ како што се: борбените, свадбарските, жетварските, љубовните, хумористичните и други. Македонските ора се многубројни и разновидни. Во разни краеви тие имаат различни имиња, во зависност од местото и начинот на играњето. Нивните имиња се изведени од имиња на места, лични имиња, занаети, животни, инструменти, видот на орото, начинот на држење и обичаите. Ората обично се играат за време на верски празници (Божиќ, Водици, Велигден, Ѓурѓовден, Спасовден, Петровден), државни празници, венчавки, „на сретсело“, пред црквите, училиштата и куќите.

Ората имаат и карактеристики што се манифестираат и во разнообразноста и богатството на движењата и ставовите (држењето) во играњето. Тие можат да се или отворени, или затворени, а играчите се држат за рацете, за рамењата, за појасите, под рака, или со рацете свртени надолу. Сите играчи играат на ист начин, освен челниот играч и последниот играч, кои смеат да изведуваат додатни чекори и движења. Ората обично се вијат на десно, но има такви што се вијат на лево. Изреката „... се пренесува од колено на колено“, на пример, е конкретно рефлектирана во некои движења на ората. Македонските ора изобилуваат со кореографски движења како: полусвртување, клекнување, потскокнување, подрипнување, трусање, вкрстен чекор, страничен чекор, играње на колена и многу други. Исто така, многу ора имаат промена во ритамот, обично менувајќи се од бавна во брза песна.

Обичаи поврзани со ората[уреди | уреди извор]

 • Традиционално во Македонија постоела забрана жена да игра оро без дозвола на мажот. Жената можела да игра само со блиски роднини, а со непознати или подалечни роднини, можела да се фати на оро само со држење на шамивче.[1]
 • Кога се одело по невеста во црква, свирачите запирале со свирење 15-20 чекори пред црквата.[1]
 • Во Струмичко, Русалиите се играат 12 дена, од Божиќ до Водици, и при тоа собираат пари и подароци за помагање на училишта и за други хумани намени.[2]
 • Во Штип и Кочани имало обичај во понеделник по свадба да се пеат вулгарни песни, а жените се преоблекувале во машка облека, ставале низа лук и пиперки околу вратот, го црнеле лицето и играле и пееле пред куќите на кумот, деверот и кај други роднини.[3]

Инструменти и музика[уреди | уреди извор]

Ората најчесто се придружувани од народните инструменти: гајда, зурла, тапан, кавал, тарабука, ут, дајре. Чалгииските дружини, кои обично имаат виолина, кларинет, ут, лејта, канон и дајре, се карактеристични за градовите. Народната музика е обемен термин, но вреди да се напомене дека најпопуларните ритмички тактови кои ги придружуваат ората се «5/8», «7/8», «5/4» и «7/16» - меѓу многу други.

Што се однесува до времетраењето на ората, тоа не е одредено, и често се игра додека играчите или свирачите не се уморат.[4] Забележани се случаи и кога се играло оро без музика и без пеење. Орото што се играло на ваков начин било слично на „Право оро“ или на „Глуво оро“. При играње само се извикувало „Оп, оп, оп“, а играорците често се држеле за рамо.[5]

Видови ора[уреди | уреди извор]

Дури и со исто име, постојат некои ора што се различни во секој регион или изведувани поинаку поради кореографијата.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Ганчо Пајтонџиев: Македонски народни ора, Македонска книга, Скопје, 1973, стр. 55
 2. Ганчо Пајтонџиев: Македонски народни ора, Македонска книга, Скопје, 1973, стр. 62
 3. Ганчо Пајтонџиев: Македонски народни ора, Македонска книга, Скопје, 1973, стр. 64
 4. Ганчо Пајтонџиев: Македонски народни ора, Македонска книга, Скопје, 1973, стр. 53
 5. Ганчо Пајтонџиев: Македонски народни ора, Македонска книга, Скопје, 1973, стр.63
 6. whereismacedonia.org
 7. Партитури и белешки, Адана
 8. Партитури и белешки, Арамиско
 9. Партитури и белешки, Арнаутско
 10. Партитури и белешки, Баба Ѓурѓа (1)
 11. Партитури и белешки, Баба Ѓурѓа (2)
 12. Партитури и белешки, Беда
 13. YouTube - Беда оро
 14. Партитури и белешки, Беласичко
 15. YouTube - Беласичко оро
 16. Партитури и белешки, Беранче
 17. Партитури и белешки, Беровка
 18. Партитури и белешки, Брсјачко
 19. Партитури и белешки, Буковско
 20. Партитури и белешки, Буковско
 21. Партитури и белешки, Буфчанско (1)
 22. Партитури и белешки, Буфчанско (2)
 23. Партитури и белешки, Велигденско
 24. YouTube - Велигденско оро (1)
 25. YouTube - Велигденско оро (2)