Јужно играорно подрачје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Под Јужни ора се подразбираат македонските народни ора што потекнуваат од: Тиквеш, Гевгелија, Валандово, Дојран и Струмица.

Во ората од овој регион често се среќаваат борбени и ритуални елементи. Ора од овој регион се: Русалии, Тиквешко, Кавадарка, Право Тиквешко, Џамалари и други.