Тропнало оро

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тропнало оро е мешано македонско оро, кое кореографски потекнува од Мала Река.[1]

Ова е полетно оро кое се игра со брзи чекори на полустапала. Изобилува со потскоци и доскоци. Играчите се во полукруг, со лицето свртени кон центарот на кругот. Ритамот е 7/16. Постојат две варијанти од ова оро.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Михаило Димоски: Македонски народни ора, Наша Книга, Скопје, 1977, стр. 145-148