Прејди на содржината

Лејта

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лејта
Лејта од времето на ренесансата
Лејта од времето на ренесансата
Лејта од времето на ренесансата
Класификација
Сродни инструменти
Теодор Аман како свири на лејта.

Лејта — историски најзначаен претставник од фамилијата жичени инструменти. Овој инструмент доаѓа од Далечниот Исток и во Европа влегува преку Шпанија, а подоцна е присутна и во другите европски земји. По својата форма потсетува на вертикално пресечена крушка, а нејзиното тело најчесто е изработено од смрека. Бројот на жиците е од 6 до 20, но најчесто во употреба е лејтата со 11 жици. својот мек и благороден тон, едноставна градба и достапност, лејтата навлегува во речиси сите слоеви. За овој жичен инструмент се напишани првите инструментални форми, а најголем број композиции се од Вивалди и Бах.