Балалајка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Балалајка

Балалајка (руски: балала́йка) е руски народен музички инструмент.

Се појавила околу 1700 година и ја заменила Домра. Најпрво служела за пратење при пеење и танцување. Постои во шест големини (пиколо, прим, секунд, алт, бас, контрабас).Балалајка најчесто се поврзува со својот препознатлив триаголен облик, но одиграла главна улога во музиката во Источна Европа. Најрани податоци сугерираат дека балонот првпат се појавил во Средна Азија во два и шест жичени облика. Балалајка всушност е руска гитара. Влече корени од 12 век, кога многу била слична на лутња, но за стандардната форма и техничкото подобрување заслужен е рускиот благородник и свирач на балалајка Васили Василиевич Андрејев, кој живеел и работел кон крајот на 19 век. Во текот на 1880-ите, Андрејев направил стандарден балон заедно со градителот на виолини В. Иванов. Негова основна верзија на балонот препознатлива е по својата карактеристична форма, со три страни проширени преку вратата со страни. Подоцна во Санкт Петербург, трговецот Пасербски, направил балалајка со хроматска низа на прагови и оркестрална големина која се вгадувала на ист начин како и модерните инструменти. Наједноставен модел е прим-балалајка, чии две жици се подесени еднакво, но без врска на тоа, тонскиот опфат на музиката е многу широк. Андрејев организирал бројни традиционални руски народни композиции, како и мелодии за оркестар, а исто така составува и работи. Андрејев воведува уште една новина, а тоа е можност за бирање на големината на инструментот, од пиколо-балалајка до бас-балалајка, што го збогатува основањето на големите оркестри со балалајки, многу често со придружба на Бајана (руска хармоника), тамбурина и различни флаути и фрули.