Тресеница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Млади македонски девојки ја изведуваат „Мариовска тресеница“
На почетокот на орото, танчарките ги држат рацете кренати

Тресеница – македонско оро од Мариово.

Тресеницата е типично женско оро со ритмични грациозни чекори и лелеаво движење на телото. На почетокот танчарките ги држат рацете кренати, потоа ги држат на колковите и на крајот танчарките се држат за раце. Ритамот на орото е 2/4 и постојат 4 изведби на ова оро.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Михаило Димоски, Македонски народни ора, од репертоарот на ансамблот за народни игри и песни Танец, книга 2, — Скопје: Наша книга, Институт за фолклор, 1977
  • Пајтонџиев Ганчо, Македонски народни ора, кн. 1 (орска народна традиција) — Скопје: Македонска книга, Институт за фолклор, 1978

Надворешни врски[уреди | уреди извор]