Прејди на содржината

Црногорка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Црногорка е мешано македонско оро, кое кореографски потекнува од Скопско.[1]

Ова е полетно оро, кое се игра со брзи и мали чекори. Обилува со потскокнувања и странични движења. Почетната позиција на орото е кога играчите се свртени еден до друг во полукруг, со лицето кон центарот на кругот. Се игра со рацете слободоно спуштени надолу. Постојат пет варијанти на играње на ова оро.

  1. Михаило Димоски: Македонски народни ора, Наша Книга, Скопје, 1977, стр. 62-66

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]