Прејди на содржината

Во светот на бајките (ТВ-серија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Во светот на бајките
Жанрдрама, авантура, фантазија
Режирана одМиле Грозданоски
Томислав Алексов
УлогиКирил Андоновски
Гоце Влахов
Рубенс Муратовски
Јосиф Јосифовски
Бранко Ѓорчев
Диме Илиев
Ѓорѓи Колозов
Младен Крстевски
Кирил Ќортошев
Раде Рогожаров
Томе Витанов
Шенка Колозова
Владимир Ангеловски-Дади
Катерина Крстева
Васил Шишков
Иван Каровски
Лазе Манасковски
Дубравка Киселички
Изабела Новотни
Јелена Жугиќ
Земја на потеклоМакедонија Македонија
Бр. на сезони3
Бр. на епизоди~30
Производство
Времетраење25-40 минути
Прикажување
Првична мрежаМТВ
Првично прикажување1995 – 2002

Во светот на бајките беше серија на Македонска радио-телевизија од 1990-тите и почетокот на 2000-тите. Кратките епизоди се екранизација на најчесто помалку познати бајки од многу земји од светот. Првата сезона (1995) се состоеше повеќе од бајки од други земји, додека втората и третата сезона (1999 и 2000) беше со екранизација на македонски народни бајки. Беа снимени и прикажани околу триесетина епизоди во три сезони, во режија на Миле Грозданоски[1][2][3][4][5][6][7] (1995 и 1999) и Томислав Алексов [8][9] (2000/2001) и сценарио на Владимир Плавевски ,Татјана Гогоска , Велко Неделковски, Ана Шапкалиска, Владе Димовски и др. Најавната песна е отпеана од Маја Саздановска.

Глумечка екипа[уреди | уреди извор]

Дел од глумечката екипа биле:

Епизоди[уреди | уреди извор]

Сезона 1
Наслов на епизода Потекло на бајката според

која е снимена епизодата

Година Режија Сценарио
1 Јаболкото што плаче, јаболкото што се смее 1995
2 Златни гранки Судан 1995 Миле Грозданоски[1] Велко Неделковски[1]
3 Фархад и Ширин Узбекистан 1995 Миле Грозданоски Велко Неделковски
4 Фабијан Мексико 1995 Миле Грозданоски[10] Соња Јаќоска - Самарџиева[10]
5 Трите светски камења Шпанија 1995 Миле Грозданоски[2] Владимир Плавевски[2]
6 Синот на Јан Голтарот Шведска 1995 Миле Грозданоски Велко Неделковски
7 Момчето што за себе не праша Кина 1995 Миле Грозданоски Иван Џепароски
8 Момче за Касија (Касија и Рувен) Израел 1995 Миле Грозданоски[7] Велко Неделковски
9 Волшебната калинка Грузија 1995
10 Малиот Петар Белгија 1995 Миле Грозданоски[11] Татјана Гогоска[11]
11 Маѓепсаниот мост Македонија 1995 Миле Грозданоски[4] Велко Неделковски[4]
Сезона 2
Наслов на епизода Потекло на бајката според

која е снимена епизодата

Година Режија Сценарио
1 Прекрасната Диматана и чудовиштето Изуму Африка 1996 (?)
2 Бабината мома Злата Позлатена Македонија 1996 (?)
3 Волшебната слика Кина 1996 (?)
4 Волшебното јаболко Македонија 1999 Миле Грозданоски[6] Татјана Гогоска[6]
5 Арамиите и духот Македонија 1999 Миле Грозданоски[5] Владимир Плавевски[5]
6 Стотиот клуч Македонија 1999 Миле Грозданоски[3]
7 Волшебниот свирач Македонија 1999 Миле Грозданоски Владимир Плавевски
8 Самовила Македонија 1999 Миле Грозданоски Владимир Плавевски
9
Сезона 3
Наслов на епизода Потекло на бајката според

која е снимена епизодата

Година Режија Сценарио
1 Детето без страв Македонија 2000/01 Томислав Алексов[9] Марко Цепенков (приказна), Татјана Гогоска[9]
2 Царската ќерка и симитџчијата Македонија 2000/01 Томислав Алексов[9] Марко Цепенков (приказна), Ана Шапкалиска[9]
3 Самовилското коњче Македонија 2000/01 Томислав Алексов[9] Марко Цепенков (приказна), Владе Димовски[9]
4 Мома маж Македонија 2000/01 Томислав Алексов[9] Марко Цепенков (приказна), Владе Димовски[9]
5 Детето Ѕвездан Македонија 2000/01 Томислав Алексов[8] Марко Цепенков (приказна), Ана Шапкалиска[8]
6 Храброто момче Македонија 2000/01 Томислав Алексов[12] Владимир Плавевски[12]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 „Во светот на бајките - Црвените гранки (1995)“.
 2. 2,0 2,1 2,2 Trite svetski kamenja, Посетено на 2020-05-09
 3. 3,0 3,1 Stotiot kluc, Посетено на 2020-05-09
 4. 4,0 4,1 4,2 „Во светот на бајките - Маѓепсаниот мост/Vo svetot na bajkite Magepsaniot most“.
 5. 5,0 5,1 5,2 Aramiite i duhot, Посетено на 2020-05-09
 6. 6,0 6,1 6,2 Volsebnoto jabolko, Посетено на 2020-05-09
 7. 7,0 7,1 Kasija i Ruven, Посетено на 2020-05-09
 8. 8,0 8,1 8,2 „VO SVETOT NA BAJKITE 2 del- directed by Tomislav Aleksov“.
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 9,6 9,7 9,8 „VO SVETOT NA BAJKITE 1. 2. 3 Ep.- directed by Tomislav Aleksov (1997)“.
 10. 10,0 10,1 „Во светот на бајките - Фавијан (1995)“.
 11. 11,0 11,1 „Во Светот на бајките -Малиот Петар (Цела приказна)“.
 12. 12,0 12,1 Hrabroto momce, Посетено на 2020-05-09