Јелена Жугиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јелена Жугиќ
Родена 20 април 1973
Скопје
Занимање глумица

Јелена Жугиќ (родена на 20 април 1973 во Скопје) — македонска театарска, филмска и телевизиска глумица.

Животопис[уреди | уреди извор]

Јелена Жугиќ дипломирала на Факултетот за драмски уметности во Скопје, во класата на професорот Љубиша Георгиевски, со претставата „Арсеник и стара тантела“ во 1995 година. Во Драмскиот театар - Скопје е вработена од февруари 1997 година.

Театарски претстави:

 • Падот на Масада, од Венко Андоновски, р. Дејан Пројковски, ДТС 2023
 • Моето име е Горан Стефановски, од Горан Стефановски, р Бранислав Миќуновиќ, ДТС 2022
 • Титанија - Сон на летната ноќ, од Вилијам Шекспир, Т. Комедија 2017
 • Др. Ката - Трудна приказна, од Благица Секуловска, р. Лидија Дедовиќ, Т. Комедија 2017
 • Лина - Вардарски пастуви, од Фул Монти, р. Синиша Евтимов, Т. Комедија 2016
 • Николинка - Господарот на кукавицата, од Венко Андоновски, р. Андреј Цветановски, т. Комедија 2015
 • Бети - Име, од Александар де ла Пателие, р. Нени Делместре, Т. Комедија 2015
 • Лисистрата - Лисистрата, од Аристофан, р. Наташа Поплавска, Т. Комедија 2014
 • Кралицата - Хамлет во Пикантен сос, од Алдо Николај, р. Александра Кардалевска, Т. Комедија 2013
 • Фатиме - Солунски патрдии, од Миле Попоски, р. Коле Ангеловски, ДТС 2013
 • г-ѓа Ренате - Генетика на кучињата од Венко Андоновски, р. Дејан Пројковски, ДТС 2012
 • Хекуба - GeNОcid21, од Љубиша Георгиевски, р. Владлен Александров, ДТС 2011
 • Ѓ-ѓа Лу/Сестра Мери - Олово на перница, од Венко Андоновски, р. Димче Николовски, ДТС 2011
 • Дона Жуана - Дона Жуана, од Молиер, р. Патрик Вершурен, Градски театар - Скопје, 2009
 • Олимпија - Александар, р. Љубиша Георгиевски, ДТС 2009
 • Пангиос - Кинегонда во Карлаленд од Венко Андоновски, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2009
 • Титанија - Сон на летната ноќ од В. Шекспир, р. Коле Ангеловски, ДТС, 2008
 • Стиви - Коза, или Која е Силвија? од Едвард Олби, режија Дино Мустафиќ, ДТС, 2008
 • Јулишка - Комшилук наопаку, од Н.Митровиќ, р. Н.Делместре, ДТС, 2007
 • Мира - Кино Љубов, од Ј.Бојаџи, режија Јани Бојаџи, ДТС, 2007
 • Сенген - Демонот од Дебар Маало, од Горан Стефановски, р. Слободан Унковски ДТС, 2006
 • Ирина - Три сестри, од Чехов, р. Димитар Станковски, ДТС, 2004
 • Магдалена - Куќата на Бернарда Алба, од Љорка, р. Г. Стојановиќ, ДТС, 2004
 • Магда - Магдо, љубов моја, од С. Насев, р. Д. Станковски, независен проект, Скопје, 2003
 • Таа - Нема да ми верувате што ми се случи вечерва, од Н. Вујадиновиќ, р. К. Ристевски, ДТС, 2003
 • Абел - Собрани дела на Вилијам Шекспир, од Том Стопард, р. З. Славенски, ДТС, 2002
 • Лора - Црни кукли, од В. Андоновски, р. Д. Станковск, независен проект, 2001
 • Вагинални монолози, од Ив Енслеф, р. Д. Станковски; независен проект Скопје
 • Титанија - Сон на летната ноќ од В. Шекспир, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2000
 • Панглос помалиот - Кандид во земјата на чудата, од В. Андоновски, р. Сашо Миленковски, ДТС 2000
 • Мехмене - Ферхард и Сирин, од Јудел Ертен, р. Н. Хикмети, ДТС 2000
 • Ерика фон Лајден – Европа, од Рене Калински, р. Патрик Версурен, ДТС, 1999
 • Беатриче, Распони и Федерико Распони - Арлекин, од К. Голдони, р. Коле Ангеловски, ДТС, 1999
 • Маргарета - Македонски Фауст, од М. Србиновски, р. Сашо Миленковски, 1999
 • Грофицата Алмавива - Женидбата на Фигаро, од Бомарс, р. Коле Ангеловски, ДТС, 1998
 • Сара/Долорес - Љубовникот, од Дејвид Ајс, Харолд Пинтер, Керил Сеил, р. Зоја Бујалковска, ДТС, 1998
 • Дебра - Перверзии, од Д. Мамет, р. Мони Дамевски, ДТС 1997
 • Хорот - Ојдипус Тиранос, од Софоклеус, р. Зоја Бузалковска, ДТС, 1997
 • Ида - Позитивно мислење, од С.Насев, р. Димитар Станковски, ДТС 1997
 • Дона Хуана - Дона Хуана, од А. Виздеи, р. Коле Ангеловски, ДТС, 1996
 • Констанца - Амадеус, од П. Шефер, р. Златко Славенски, ДТС, 1996
 • Тина - Ни ќар ни зијан, од Б. Димитров, р. Д. Станковски, ДТС 1996
 • Ева - Умри машки, од А.Николај, р. Коле Ангеловски, ДТС, 1996
 • Селанка – Кумови, од Русанте, р. Коле Ангеловски, ДТС, 1995
 • Ема Брјустер - Арсеник и стара тантела, од Кеселинг, р. Љубиша Георгиевски, ДТС, 1995
 • Жената на Лука Лукиќ - Ревизор, од Гогољ, р. Љубиша Георгиевски, ДТС 1995
 • Глумец - Розенкранц и Гилденстерн се мртви, од Т.Стопард, р. Златко Славенски, ДТС, 1994
 • Третата дворска дама - Животот е сон, од Калдерон де ла Барка, р. Слободан Унковски, ДТС, 1994
 • Пешна - Крале Марко, од М. Србиновски, р. Љубиша Георгиевски, В. Чернодрински – Прилеп, 1994
 • Марика, Јадранка - Сон..., од Ж.Мирчевска, р. З.Славенски и С. Ковачевиќ, фестивал МОТ, 1994
 • Третата Евменида – Евмениди, од Есхил, р. Г. Тренчовски, Фестивал "Охридско лето", 1993
 • Жената со две лица - Црно писмо, од Б. Миневски, р. В. Цветановски, Фестивал "Охридско лето", 1993
 • Цвета - Време за сонување, од З. Славенски, р. З. Славенски, Ј. Х. Џинот - Велес 1993

Филмографија[уреди | уреди извор]

Жугиќ има остварено бројни филмски улоги:[1]

Година Филм Улога
1992 Роза Еирихонска ТВ-филм
1994 Сон предизвикан од летот на калинка, пред да се разбуди ТВ-филм
1994-1995 Бумбари ТВ-серија Буба
1995 Во светот на бајките ТВ-серија
1998 Салон Хармони ТВ-серија Марија
2000 Погрешно време ТВ-серија
2002 Заведени ТВ-серија Нана
2003 Време за плачење ТВ-филм Ана
2003 Нежната прашина на заборавот ТВ-филм
2005 Остани исправен ТВ-филм
2005 Обични луѓе ТВ-серија
2007 Сенки ТВ-филм
2010 Од денес за утре ТВ-серија Јелена
2010 Пилот ТВ-филм Лина
2015 Бела ноќ ТВ-филм Слободата
2018 Ругање со Христос ТВ-филм
2021 Кино „Љубов“ ТВ-филм Мира
2022 Моето име е Горан Стефановски ТВ-филм
2022-2023 Бистра вода ТВ-серија Ника

Награди[уреди | уреди извор]

 • Награда на фестивалот "Јоаким Фест" за претставата "My name is Goran Stefanovski" 2022
 • Награда "13-ноември" 2015
 • Награда за женска улога за 2012 г., на Националниот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“, Прилеп, за улогата на Ренате во претставата „Генетика на кучињата“
 • Награда за најдобра женска улога за 2011 г, на Фестивалот за античка драма „Стоби“ - 2011, за улогата на Хекуба во претставата „geNOcid21“
 • Награда за најдобра женска улога за 2011 г., на Националниот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“, Прилеп, за улогата на Хекуба во претставата „geNOcid21“
 • Награда „Златна Бубамара за популарноста“, 2009
 • Награда "Маслина", за најдобра глумица во ТВ филмот Време за плачење, Бар 2003 г.
 • Награда "Златна маска Изида" за најдобра улога во претставата "Собрани дела на Вилијам Шекспир, на Меѓународниот фестивал "Охридско лето" 2002г.;
 • Награда за најдобра глумечка креација за 2001 г., на Националниот фестивал "Војдан Чернодрински", Прилеп, Р Македонија, за улогата Лора во претставата "Црни куклички".
 • Награда за најдобра глумечка креација за 1997 г., на Националниот фестивал "Војдан Чернодрински", Прилеп, Р Македонија, за улогата Ида во претставата "Позитивно мислење".
 • Награда од списанието "Екран" за најдобар млад глумец за 1996г. за улогата Ева во претставата "Умри машки"

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Jelena Zugic“. IMDb. Посетено на 28 јануари 2023.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]