Владе Димовски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Владо Димовски — македонски писател за деца, автор на радиодрами, сценарист на телевизиски играни серии. Роден е во село Долно Дупени, Ресенско на 1 октомври 1951 година. Работел во Македонското Радио како новинар, а бил уредник на Редакцијата за деца, уредник на Секторот за култура, образование и наука, извршен уредник на играната програма. Член е на ДПМ од 2000 година.

Библиографија[уреди | уреди извор]

Книги
 • Цвет од сонца, соавтор /монографија, 1985 г.
 • Изградување на изговорот,говорот и јазикот кај децата и возрасните /соавтор, Ребит,1995 г.
 • Приказни од А до Ш /Магор, 1998 г.
 • Застапен сум во изборот едночинки на Јадранка Владова Лага река не гази / Детска Радост, 1989г.
 • Умни глави / Детска Радост, 1999 г.
 • Приказни за буквите / Просветно дело, 1999 г.
 • Јазична работилница / Еуро култ, 2002 г.
 • Тате,мама и јас / Македонска книга, 2002 г.
 • Продавница за играчки / Македонско Радио, 2002 г.- радиодрама која учествуваше на познатиот Берлински фестивал, двојазично издание.
 • Приказни за голем одмор / Просветно дело, 2003 г.
 • Во срцето на птицата / Македонска реч, 2004 г. / Награда Ванчо Николески за најдобра книга во 2004 г.
 • И чоек и пес / Македонска реч, 2004 г.
 • Љубов за летање / Македонска реч, 2007 г.
 • Испревртени приказни / Детска Радост, 2007 г.
 • Love for flying, двојазично издание за учеството на познатиот фестивал PRIH EUROPA во Берлин. Love for flying беше во конкуренција за награда во категоријата радиодрама. / МРТ-МР, 2007 г.
Радиодрамско творештво
Драми за возрасни
 • Островот на среќата, снимена на: 09.1981 г.
 • Ајде да црвенееме, снимена на: 03. 1988 г.
 • Живот во слики, снимена на: 03.1992 г.
 • Мрестење на белвиците, снимена на: 10.1993 г.
 • Продавница за играчки, снимена на: 06.2002 г.
драми за деца
 • Што е животот ако не е драма, снимена на: 02.1987 г.
 • Децата огледало на родителите, снимена на: 03.1989 г.
 • Во срцето на птицата, снимена на: 01.1992 г.
 • За врапчето што знаеше да зборува, снимена на: 11.1993 г.
 • 2041, снимена на: 05.1997 г.
 • Јас, дете, снимена на: 10.2001 г.
 • Баба Мразица, снимена на: 11.2006 г.
 • Љубов за летање, снимена на: 04.2007 г.
Драмски минијатури
 • И пци и луѓе /Петра/, снимена на: 03.1992 г.
 • Шах, снимена на: 06.1992 г.
 • Талкачи по лезет, снимена на: 10.2001 г.
 • И луѓе и пци / Крстинца /, снимена на: 10.2002 г.
 • Било поминало, снимена 02. 2008 г.
 • Втората месечина, снимена 03. 2008 г.
 • Жолтиот, снимена 03. 2008 г.
 • Јас, Таа и бабичка, снимена 04. 2008 г.
 • Од дневникот на Пепелашка,понеделник снимена 04. 2008 г.
 • Од дневникот на Пепелашка,петок снимена 04. 2008 г.
 • Канаринци, 2008 г.
 • Бележани- Велко наш, 2008 г.
 • Силвестер, 2008 г.
 • Канаринци, 2008 г.
 • Бележани- сивиот, 2008 г.
 • Седумдесетите- прва приоказна, 2008 г.
 • Седумдесетите- втора приоказна, 2008 г.
 • Мачорот, 2008 г.
 • Пирани, 2008 г.
 • Алергија, 2008 г.
 • Чај од камилица, 2008 г.
 • Мажето, 2008 г.
 • Останавме сами, 2008 г.
 • Шарко, 2008 г.
 • Предновогодишна, 2008 г.

Награди[уреди | уреди извор]

 • -Недела на Југословенско Радио 1987 г. наслов на драмата: ШТО ЖИВОТОТ АКО НЕ Е ДРАМА. Награди: награда за драма во целина, награда за оригинален драмски текст, награда за режија, награда за музичка обработка на драма.
 • Наслов на емисијата: БРЗОЗБОРКИ. Награда: за оригинален новинарски пристап за детска документарна емисија
 • -Недела на Југословенско Радио 1989 г. наслов на драмата: ДЕЦАТА ОГЛЕДАЛО НА РОДИТЕЛИТЕ. Награда: за режија на драма
 • -Недела на Југословенско Радио 1990 г. наслов на емисијата: ЗА МАРСОВЕЦОТ ВО ГРАДИНКАТА. награди: за најдобра детска емисија во целост и награда за новинарски пристап на детска емисија
 • -Натпревар на здружените радио станици на Македонија- Крушево 1994 г. наслов: РАДИОЧИТАНКА. Награда: за најдобра детска емисија
 • -Учесници во мои играни проекти кои добивале награди за најдобри улоги во радиодрама и за тон: Никола Давидов за тон, Владимир Лазаревски,Емилија Андреевска, Наташа Димовска и Членовите на Детското Драмско Студио- за улоги.

Учества на фестивали[уреди | уреди извор]

 • -При Италија, со драма за возрасни (Ајде да црвенееме )-1987 година;
 • -Федор, со детска документарна( Малата домаќинка со клуч околу вратот)- 1989 година;
 • -Абу Прајс, Индија, со детска документарно-играна( За марсовецот од градинката)- 1990 година;
 • -Берлински фестивал, драма за возрасни(Продавница за играчки )-2002 година; -При Марулиќ, Хвар, со документарно-историска(За Климент Охридски)-2003 година;
 • -Прих Еуропа, Берлин, радиодрама, конкуренција за награда(Љубов за летање )- 2007 година.

Тв проекти[уреди | уреди извор]

 • Умни глави, серија за деца (120 епизоди )
 • Погрешно време, серија за возрасни ( 40 епизоди )
 • Јазична работилница, серија за деца ( 25 епизоди )
 • Македонски за странци-соавтор, серија за изучување на македонскиот јазик. (пет епизоди)
 • Цимери, серија за возрасни (10 епизоди)
 • Сашко и Сашка, серија за возрасни (25 епизоди )
Тратарски претсрави
 • Трите петки, волкот и зелениот, претстава за деца- Кумановски театар, 2001 г
 • Јас, дете, независен проект- Истриони, 2002 г.
 • Трите петки, волкот и зелениот, претстава за деца- Гевгелија, 2007
Проиекти во МР
 • 25 радиодрами
 • серијалот Јазичен детектив
 • серијалот Радио игри за деца
 • играната програма Тате, мама и јас
 • серијалот Култура на говорот во соработка со Д-р Јордан Јорданоски
 • серијалот Кажи ми да ти кажам
 • серијалот Трајче што трае и се што знае.
 • серијалот Приказни од А до Ш
 • сетијалот зборуваме македонски
 • серијалот македонија, моја македонија
 • серијалот недовршени приказни

Награди и признанија=[уреди | уреди извор]

 • 10 награди на некогашната недела на Југословенското радио во Охрид / драма во целина, оригинален драмски текст, за нов радиофонски пристап, оригинален новинарски пристап, две награди за режија на драма, за најдобра детска емисија.
 • 2004 година наградата Ванчо Николески за најдобра книга за деца / Во срцето на птицата/.
Награди од МРТВ
 • за драма, 1987 г
 • специјално признание за играна програма
 • 1989 награда на МРТВ за детска емисија, 1990
 • специјално п\ризнание по повод 60 години МРА.