Разлика помеѓу преработките на „Брзина на светлината“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
 
[[File:SoL Aberration mk.svg|thumb|right|Аберација на светлината: како резултат на конечноста на брзината на светлината зрак кој потекнува од далечен извор за подвижен телескоп се чини дека се емитира од друга местоположба.|alt=Ѕвезда емитира светлински зрак кој е регистриран од објективот на телескоп. Како што патува светлината до окуларот, телескопот се движи надесно. За светлината да остане во него, тој мора да се навали надесно. Затоа изгледа како далечниот извор да се наоѓа во друга, десна положба.]]
[[Аберација на светлината|Аберацијата на светлината]] може да послужи за друг метод на мерење на брзината на светлината, откриен и разјаснет од [[ЏемсЏејмс Бредли]] во XVIII век.<ref name="Bradley1729">{{Cite journal
|first=Џ. |last=Бредли
|year=1729
|1675||[[Оле Ремер|Ремер]] и [[Кристијан Хајгенс|Хајгенс]], сателити на Јупитер||220 000<ref name=roemer/><ref name="Huygens 1690 8–9"/>
|-
|1729||[[ЏемсЏејмс Бредли]], аберации на светлината||301 000<ref name=How/>
|-
|1849||[[Иполит Физо]], назабено тркало||315 000<ref name=How/>
|title=„Оптикс“
|url=http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k3362k.image.f235.vignettesnaviguer
}} Текстот на „Prop. XI“ е идентичен во првото (1704) и второто (1719).</ref> Њутн се запрашал дали Ремеровите сенки на помрачување биле обоени, а слушајќи дека не биле, сфатил дека различните бои патуваат со иста брзина. [[ЏемсЏејмс Бредли]], пак, ја открил [[аберација на светлината|аберацијата на светлината]] во 1729 година,<ref name="Bradley1729"/> утврдувајќи од ефектот дека светлината мора да патува 10 210 пати побрзо отколку што Земјата се движи оболу Сонцето (современо: 10 066 пати побрзо), односно дека за да стигне од Сонцето до Земјата потребни ѝ се 8 минути и 12 секунди.<ref name="Bradley1729"/>
 
===Врска со електромагнетизмот===

Прегледник