Електричен капацитет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Симболи
C
SI-единица фарад

Електричен капацитет е способноста на едно тело да складира електричен полнеж.

Ако еден изолиран проводник, кој се наоѓа во вакуум се наелектризира, тогаш неговиот електричен потенцијал ќе расте пропорционално со количестовото електрицитет донесен на него. При зголемување на количеството електрицитет за двапати, трипати итн. се зголемува и неговиот потенцијал за исто толку пати. Ако се направи однос помеѓу денесеното количество електрицитет и соодветните потенцијали, се добива еден константен број. Односот на количеството електрицитет на даден проводник и неговиот потенцијал е секогаш константен и се нарекува „електричен капацитет“.

Капацитетот на две плочи со количество електрицитет +Q и -Q приклучени на напон V ќе биде:

Поврзано[уреди | уреди извор]