Електрично поле

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Во сад исполнет со масло е поставена електрода низ која протекува струја создадена од инфлуентна (електростатско-индукциска) машина. Знаејќи дека маслото е диелектрична средина, кога протекува струјата трошките се подредуваат и ги отцртуваат силовите линии на електричното поле. Извел: проф. Оливер Зајков. Институт за физика на Природно-математичкиот факултет во Скопје.

Електричното поле е дефинирано како својство на електричното оптоварено тело да го модифицира просторот околу себе и притоа воспоставувајќи определена физичка појава во просторот. Електричното поле е простор во кој делува електрична сила. Ако во просторот во кој е воспоставено полето се донесе друг електричен полнеж, врз него полето ќе делува со сила.