Кулон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
кулон
Систем: изведена SI-единица
Величина: електричен полнеж
Макед. симбол: Кл
Меѓун. симбол: C
Димензија: T⋅I
Наречена по: Шарл Огистен де Кулон
Во други единици
1 Кл во... е еднакво на...
   основни SI-единици    1 A s
   СГС    2997924580 statC
   атомски единици    e[1]

Кулон (симб C, Кл) е изведена SI-единица за електричен набој, наречена по францускиот физичар Шарл Огистен де Кулон (1736 -1806). Се дефинира како полнежот што минува низ постојана струја од еден ампер за време од една секунда:

Еден кулон е и одвишокот напон на позивитната страна на капацитетот од еден фарад со разлика на потенцијалот од еден волт:

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Во системот SI, кулонот се дефинира според амперот и секундата: 1C = 1A × 1s.[2] Секундата се дефинира според честотата на природното зрачење на атомите на цезиумот.[3] Амперот се дефинира со Амперовиот закон за силата;[4] дефиницијата делумно се заснова на масата на меѓународниот еталон на килограмот, кој е метален цилиндар што е чува во Франција.[5] Во практика, за одредување на амперажата со најголема можна точност цел се користи ватажна вага.[5]

Префикси во SI[уреди | уреди извор]

Содржатели на единицата „кулон“ (C) во SI
Помали Поголеми
Вредност Симбол Назив Вредност Симбол Назив
10−1 C dC децикулон 101 C daC декакулон
10−2 C cC центикулон 102 C hC хектокулон
10−3 C mC миликулон 103 C kC килокулон
10−6 C µC микрокулон 106 C MC мегакулон
10−9 C nC нанокулон 109 C GC гигакулон
10−12 C pC пикокулон 1012 C TC теракулон
10−15 C fC фемтокулон 1015 C PC петакулон
10−18 C aC атокулон 1018 C EC ексакулон
10−21 C zC 1021 C ZC зетакулон
10−24 C yC 1024 C YC јотакулон
Најзастапените содржатели се задебелени.

Претворање[уреди | уреди извор]

Однос со елементарниот полнеж[уреди | уреди извор]

Елементарниот полнеж (позитивниот набој на протонот или негативниот набој на електронот) изнесува прибл. .[1] Во SI, елементарниот полнеж во кулони е приближна вредност: не постои опит кој може да даде апсолутна точност. Меѓутоа во другите системи, елементарниот полнеж има точно определена дефиниција, а другите полнежи се изразуваат во однос на него.[6] На пример, кај обичајните електротехнички единици, вредностите на Џозефсоновата константа KJ и фон Клицинговата константа RK се точно утврдени вредности (се запишуваат како KJ-90 и RK-90), и оттука следува дека елементарниот полнеж исто така има точно определена вредност во рамките на тој систем.[6] Поконкретно, изнесува точно .[6]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Mohr, Peter J.; Taylor, Barry N.; Newell, David B.. CODATA Recommended Values of the Fundamental Physical Constants: 2006. „Rev. Mod. Phys.“ том  80: 633–730. doi:10.1103/RevModPhys.80.633. Bibcode2008RvMP...80..633M. http://physics.nist.gov/cuu/Constants/codata.pdf.  Непосредна врска до вредноста. Обратната вредност (бројот на елементарни полнежи во 1 C) се добива со 1/[1,602176487(40)×10-19] = 6,24150965(16)×1018.
  2. „Брошура на SI, став 2.2.2“. МБТМ. http://www.bipm.org/en/si/si_brochure/chapter2/2-2/table3.html.  (англиски)
  3. „Брошура на SI, став 2.2.1.3“. МБТМ. http://www.bipm.org/en/si/si_brochure/chapter2/2-1/second.html. 
  4. „Брошура на SI, став 2.2.1.4“. МБТМ. http://www.bipm.org/en/si/si_brochure/chapter2/2-1/ampere.html. 
  5. 5,0 5,1 „Ватажна вага“. МБТМ. http://www.bipm.org/en/scientific/elec/watt_balance/. 
  6. 6,0 6,1 6,2 doi:10.1088/0026-1394/42/2/001
    Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно