Хенри (единица)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Индуктор

Во физиката и електрониката, хенри (симб. Хн, H) е изведена SI-единица за индуктивност.[1] Го носи името на американскиот научник Џозеф Хенри (1797–1878), кој ја открил електромагнетната индукција независно од и истовремено со Мајкл Фарадеј (1791–1867) во Англија.[2] Магнетната пропустливост на вакуумот е 4π×10−7 H/m (хенри на метар).

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Ако стапката на промена на струја во едно коло е еден ампер во секунда, а добиената електромоторна сила изнесува еден волт, тогаш колото има индуктивност од еден хенри. Еве ги другите еквивалентни комбинации на SI-единици[3]:

каде

A = ампер
C = кулон
F = фарад
J = џул
kg = килограм
m = метар
s = секунда
Wb = вебер
V = волт
Ω = ом

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „хенри“ Архивирано на 17 декември 2013 г. - Лексикон на македонскиот јазик, он.нет
  2. Herbert S. Bailey, Jr. „A Princeton Companion“. Архивирано од изворникот на 2011-08-12. Посетено на 2011-11-23.
  3. „Основи на системот SI: Основни и изведени единици“. NIST-ов прирачник за константи, единици и несигурност. NIST. (англиски)