Сименс (единица)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Сименс (симбол: S) е SI изведена мерна единица за електрична спроводливост. Именувана е по германскиот истражувач Ернст Вернер фон Сименс.

За направа со електричен отпор R, електричната спроводливост G е дефинирана како:

каде

Сименсот за спроводливоста G е дефиниран од:

1 S = 1 A/V = 1 A2/W = 1 kg−1·m−2·s3·A2 =1 Ω-1.