Килограм

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
килограм
CGKilogram.jpg
Меѓународен еталон на килограмот
Информации за единицата
Систем: основна SI-единица
Величина: маса
Макед. симбол: кг
Меѓун. симбол: kg
Димензија: M
Во други единици
1 кг во... е еднакво на...
   англоамер.    ≈  фунти (lb) [1]
   природни    ≈  (mP)
херци[2]

Килограм, (симб. кг, kg) e основна SI-единица за маса. Грамот е дефиниран како еден илјадити дел од килограм. Еден килограм има маса колку 1 литар дестилирана вода. Претворањето дава еквивалентни единици за маса во други системи. [3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Оваа фунта („авоардипоа“) е составен дел од американскиот и империјалниот (британски) мерен систем.
  2. Еден килограм има енергија приближно еднаква на онаа на фотоните чија фреквенција збирно ја изнесува оваа вредност.
  3. „Меѓународен прототип на килограмот (IPK)“. Меѓународно биро за тегови и мерки. http://www.bipm.org/en/scientific/mass/prototype.html. конс. 7 јануари 2013 г.  (англиски)