Електричен отпор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Електричниот отпор претставува спротиставување на материјалот за протек на електрична струја низ него.

Отпорот на материјалот зависи од неговата специфична електрична отпорност како и од напречниот пресек и неговата должина (електрична отпорност).