Андре Мари Ампер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Андре Мари Ампер
André-Marie Ampère
Андре-Мари Ампер (1775-1836)
Роден(а)20 јануари 1775
Лион, Франција
Починал(а)10 јуни 1836
Марсеј, Франција
ЖивеалиштеФранција
НационалностФранцузин
ПолињаФизика
Познат поАмперов закон
Белешки
discoveries

Андре Мари Ампер (фр. André-Marie Ampère; 22 јануари 1775 - 1836), основач на електродинамиката, француски физичар и математичар. Тој е основоположник на теоријата на магнетизмот во нераскинливата врска со електрицитетот. Го открил и проучувал заемното дејство на електричните струи.

Во негова чест е наречена единицата за јачина на струјата ампер (A)