Магнетен тек

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Магнетен тек — се означува со симболот Φ (фи) и претставува физичка величина која го повишува магнетното поле во близина на подвижен набој. Доколку магнетното поле го замислиме како сила претставена со магнетни линии, тогаш протокот претставува бројот на силови линии на магнетното поле кои поминуваат низ некоја затворена контура. Единица во SI за магнетен флукс е Wb (вебер) или Vs (волт/секунда).