Ленцов закон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ленцовиот закон ја определува насоката на електромоторната сила (ЕМС) и електричната струја кои се резултат од електромагнетна индукција. Законот всушност дава физичка интерпретација на знакот на Фарадеевиот закон за индукција, индицирајќи дека промената на флуксот и индуцираната ЕМС имаат спротивен знак. Законот бил формулиран од Хајнрих Ленц во 1834.

Ленцовиот закон е специјален случај на Принципот на Лешателје кој вели дека секоја промена во рамнотежата предизвикува спротивна реакција од афектираниот систем.

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Да претпоставиме дека одреден напон се генерира затворено кружно коло поради промена на магнетното поле (според Фарадеевиот закон. Тогаш, струјата асоцирана со овој напон ќе тече во насока во која ќе создава магнетен флукс обратен од променливиот флукс кој ја создава.

Магнетен флукс (Дефиниција)[уреди | уреди извор]

Бројот на силовите линии на магнетно поле кои поминуваат низ некоја површина s се вика магнетен флукс.