Пико-

Од Википедија — слободната енциклопедија

Пико-' (симбол: п, меѓун. p) — SI-претставка во метричкиот систем што означува фактор од една билионтина во кратката скала и една милијардитина во долгата скала (0,000000000001); односно 10−12.

Потекнува од шпанскиот збор pico,[1] (врв, клун, малку), пико е еден од првичните дванаесет претставки дефинирани во 1960 година кога бил воспоставен Меѓународниот систем на единици (SI).[2]

Атомските полупречници се движат од 28 пикометри (pm) за хелиум до 260 pm за цезиум. Една пикосветлосна година е околу девет километри.[3]

Јаглеродниот атом има полупречник од 77 пикометри.

Претставка Макед. симбол Меѓун. симбол 1000m 10n Десетично Кратка скала Долга скала
(во Македонија)
Воведена
квета Кв Q 100010 1030 1000000000000000000000000000000 нонилион квинтилион 2022
рона Р R 10009 1027 1000000000000000000000000000 октилион квадрилијарда 2022
јота Ј Y 10008 1024 1000000000000000000000000 септилион квадрилион 1991
зета З Z 10007 1021 1000000000000000000000 секстилион трилијарда 1991
екса Е E 10006 1018 1000000000000000000 квинтилион трилион 1975
пета П P 10005 1015 1000000000000000 квадрилион билијарда 1975
тера Т T 10004 1012 1000000000000 трилион билион 1960
гига Г G 10003 109 1000000000 билион милијарда 1960
мега М M 10002 106 1000000 милион 1960
кило к k 10001 103 1000 илјада 1795
хекто х h 10002/3 102 100 сто 1795
дека да da 10001/3 101 10 десет 1795
10000 100 1 еден
деци д d 1000−1/3 10−1 0,1 десетина 1795
санти с c 1000−2/3 10−2 0,01 стотина 1795
мили м m 1000−1 10−3 0,001 илјадатина 1795
микро μ μ 1000−2 10−6 0,000001 милионтина 1960
нано н n 1000−3 10−9 0,000000001 билионтина милијардитина 1960
пико п p 1000−4 10−12 0,000000000001 трилионтина билионтина 1960
фемто ф f 1000−5 10−15 0,000000000000001 квадрилионтина билијардитина 1964
ато а a 1000−6 10−18 0,000000000000000001 квинтилионтина трилионтина 1964
зепто з z 1000−7 10−21 0,000000000000000000001 секстилионтина трилијардитина 1991
јокто ј y 1000−8 10−24 0,000000000000000000000001 септилионтина квадрилионтина 1991
ронто р r 1000−9 10−27 0,000000000000000000000000001 октилионтина квадрилијартина 2022
квекто кв q 1000−10 10−30 0,000000000000000000000000000001 нонилионтина квинтилионтина 2022

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. The Concise Oxford Dictionary, Eighth Edition (1990).
  2. „Resolution 12 of the 11th CGPM“. International Bureau of Weights and Measures. 1960. Архивирано од изворникот на 2020-04-08. Посетено на 2020-05-14.
  3. „Understanding Atomic Radius Trends: The 2 Key Principles“.