Квекто-

Од Википедија — слободната енциклопедија

Квекто- (симбол кв, меѓун. q) — претставка на мерни единици во метричкиот систем кој означува фактор од 10−30 или 0,000000000000000000000000000001. Воведена е во 2022 година, истовремено со неговата инверзна квета-.[1]

Буквата „q“ била избрана бидејќи била една од двете преостанати букви што не се користат за други претставки на мерни единици и не се користела вообичаено за други единици. Името „quecto“ е избрано бидејќи започнува со таа буква, и поради малата сличност со грчкиот збор δέκα deka 'десет'; квекто- претставува 1000 –10.[2]

Примери на негова употреба:

Претставка Макед. симбол Меѓун. симбол 1000m 10n Десетично Кратка скала Долга скала
(во Македонија)
Воведена
квета Кв Q 100010 1030 1000000000000000000000000000000 нонилион квинтилион 2022
рона Р R 10009 1027 1000000000000000000000000000 октилион квадрилијарда 2022
јота Ј Y 10008 1024 1000000000000000000000000 септилион квадрилион 1991
зета З Z 10007 1021 1000000000000000000000 секстилион трилијарда 1991
екса Е E 10006 1018 1000000000000000000 квинтилион трилион 1975
пета П P 10005 1015 1000000000000000 квадрилион билијарда 1975
тера Т T 10004 1012 1000000000000 трилион билион 1960
гига Г G 10003 109 1000000000 билион милијарда 1960
мега М M 10002 106 1000000 милион 1960
кило к k 10001 103 1000 илјада 1795
хекто х h 10002/3 102 100 сто 1795
дека да da 10001/3 101 10 десет 1795
10000 100 1 еден
деци д d 1000−1/3 10−1 0,1 десетина 1795
санти с c 1000−2/3 10−2 0,01 стотина 1795
мили м m 1000−1 10−3 0,001 илјадатина 1795
микро μ μ 1000−2 10−6 0,000001 милионтина 1960
нано н n 1000−3 10−9 0,000000001 билионтина милијардитина 1960
пико п p 1000−4 10−12 0,000000000001 трилионтина билионтина 1960
фемто ф f 1000−5 10−15 0,000000000000001 квадрилионтина билијардитина 1964
ато а a 1000−6 10−18 0,000000000000000001 квинтилионтина трилионтина 1964
зепто з z 1000−7 10−21 0,000000000000000000001 секстилионтина трилијардитина 1991
јокто ј y 1000−8 10−24 0,000000000000000000000001 септилионтина квадрилионтина 1991
ронто р r 1000−9 10−27 0,000000000000000000000000001 октилионтина квадрилијартина 2022
квекто кв q 1000−10 10−30 0,000000000000000000000000000001 нонилионтина квинтилионтина 2022

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Snider, Mike. „Meet the new names for huge and tiny numbers: The metric system has gotten an update“. USA TODAY.
  2. Gibney, Elizabeth (November 18, 2022). „How many yottabytes in a quettabyte? Extreme numbers get new names“. Nature. doi:10.1038/d41586-022-03747-9. PMID 36400954 Проверете ја вредноста |pmid= (help) – преку www.nature.com.
  3. Mohr, P.J.; Taylor, B.N.; Newell, D.B. (2008). „CODATA recommended values of the fundamental physical constants“. Reviews of Modern Physics. 80 (2): 633–730. arXiv:0801.0028. Bibcode:2008RvMP...80..633M. CiteSeerX 10.1.1.150.1225. doi:10.1103/RevModPhys.80.633.
  4. Hugh D. Young, University Physics 4th Ed, 1992, Addison-Wesley Publishing Co, Inc.
  5. Calculated: Ephoton = hν = 6.626×1034 J-s × 1×106 Hz = 6.626×1028 J. In eV: 6.626×1028 J / 1.602×1019 J/eV = 4.136×109 eV.