Гига-

Од Википедија — слободната енциклопедија

Гига (giga; симбол G) е претставка во системот SI кој означува 1×109 или милјарда, 1 000 000 000.

Претставката е потврдена во 1960 г. Зборот потекнува од грчкиот јазик γίγας, и значи џин.

Пример на употреба[уреди | уреди извор]

Поголемо од гигабајт е терабајтот. Ако 1 гигабајт содржи 1000 мегабајти тогаш 1 терабајт содржи 1000 гигабајти.